SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIÓ

Sánchez promet als barons del PSOE que el diàleg amb Catalunya no els perjudicarà

Els presidents autonòmics avalen amb alguns matisos les negociacions entre governs “dins de la llei” || García-Page i Lambán exigeixen que no hi hagi un tracte de favor cap a l’independentisme

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la intervenció al comitè federal del PSOE.

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la intervenció al comitè federal del PSOE.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, va provar ahir de dissipar els dubtes dels barons més crítics amb la taula de diàleg amb la Generalitat i els va assegurar que “no es farà en perjudici d’altres necessitats territorials urgents”.

Durant la seua intervenció davant del comitè federal del PSOE, el cap de l’Executiu va assegurar que per al conjunt d’Espanya és fonamental solucionar el conflicte que hi ha a Catalunya ja que “es necessita solucionar la divisió entre els ciutadans que tensen les relacions” i impedeixen “avançar”. En aquest sentit, Sánchez va enumerar els principis sobre els quals el Govern pretén basar les negociacions amb el Govern. En primer lloc, va assegurar, que es mirarà d’assolir “solucions compartides i viables que representin l’àmplia majoria dels catalans i emparades a la Constitució”. I en segon lloc va assenyalar que el que cal és “aplicar polítiques reals que incloguin tant el treball, com l’economia, la sanitat o les infraestructures” catalanes. Per a això, va advertir, es necessitarà una “estabilitat política a Espanya i Catalunya”, així com una “confiança creixent entre els interlocutors, en què s’abordin primer els assumptes on les posicions són més properes”, aparcant la reivindicació com l’autodeterminació. Sánchez també va manifestar que encara que aquest procés serà lent espera que almenys “el rumb” pugui canviar-se de manera “immediata”. En aquest sentit, el president va estendre la mà al PP perquè s’afegeixi al diàleg per a la resolució del conflicte polític a Catalunya i ho va fer recordant-li que en qüestions de negociacions “socials i territorials no sobra ningú, tampoc l’oposició”.

El president va estendre la mà al PP perquè aquest s’uneixi a formar part del diàleg “social i territorial”

Per la seua part, els líders autonòmics socialistes van donar suport a la proposta de diàleg amb Catalunya que va oferir

Sánchez

, encara que alguns com el president aragonès Javier Lambán o el castellanomanxec Emiliano García-Page hi van mostrar reticències. Aquest últim va incidir que als espanyols se’ls ha de tractar per igual i va afegir que el partit ha de tenir clar que “la Constitució permet parlar de molt, però també limita parlar d’algunes coses”. En una línia similar es va pronunciar Lambán, que va assegurar que no admetrà “cap tipus de política de pacificació” amb Catalunya que es faci “a costa del finançament” d’Aragó.

Al contrari, el líder del PSC, Miquel Iceta, va posar en relleu l’“esforç” que, segons el seu parer, està realitzant el Govern amb el diàleg i va demanar no posar excuses ni obstacles per no asseure’s a buscar una solució. Així mateix, va avisar que el camí per arribar al final del conflicte “no serà un període senzill ni breu”.

tracking