SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

Torra advoca pel mediador amb Madrid i Bosch demana que això no condicioni el diàleg

El president català defensa que aquesta figura sigui a la comissió bilateral “perquè així ho va decidir el Parlament” || El conseller d’ERC diu que aquest càrrec només “és útil” quan les dos parts l’accepten

Torra advoca pel mediador amb Madrid i Bosch demana que això no condicioni el diàleg

Torra advoca pel mediador amb Madrid i Bosch demana que això no condicioni el diàlegEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va defensar ahir la figura del mediador que va aprovar el Parlament per a la comissió bilateral que mantindran el govern de Pedro Sánchez amb la Generalitat per desencallar la situació de Catalunya. Unes declaracions que van ser discutides pel conseller d’Exteriors del mateix Govern, Alfred Bosch, que va assegurar que la figura del mediador “és útil” quan les dos parts l’accepten i que la seua figura “no pot bloquejar el diàleg”.

Així, Torra va dir ahir en una entrevista a El Punt Avui que “el Parlament ha votat que cal un mediador” i va confiar que la CUP i ERC compleixin el que han votat. Va recalcar que defensarà la figura d’un mitjancer internacional perquè així ho ha votat el Parlament i va negar que JxCat vulgui que hi hagi un mediador per fer descarrilar el diàleg. “De cap manera”, va sentenciar. “Justament jo vaig ser fa un any a la Moncloa amb el senyor Sánchez amb la voluntat de saber quina era la seua proposta”, va recordar Torra, que va afegir que d’aquesta reunió van sortir dient que hi havia un conflicte polític que s’havia de resoldre políticament. El president va afirmar que no sap amb quin Pedro Sánchez es trobarà d’aquí a tres mesos i va criticar el fet de condicionar el diàleg a l’aprovació dels Pressupostos. “Anem malament”, va sentenciar.

A més de l’excap, també declaren aquesta setmana el comissari dels Mossos Joan Carles Molinero

Per la seua part, el conseller d’Exteriors va subratllar en una entrevista a ACN que la delegació catalana a la comissió bilateral amb l’Executiu espanyol no pot permetre’s que l’Estat s’aferri “a qualsevol excusa per tornar a dinamitar el diàleg”, fent referència al mediador. “El govern espanyol no accepta la figura de l’intermediari internacional i no pot ser que això bloquegi el diàleg”, va incidir Bosch. Al seu torn, va dir que “no podem permetre que Pedro Sánchez tapi el diàleg sobre el conflicte amb la comissió bilateral”, alhora que prioritza que se celebri aquesta taula de diàleg que els possibles pactes entre partits després de les eleccions catalanes. També va titllar d’“aiguabarreig” els 44 punts que Sánchez va presentar per tractar a la comissió bilateral i va considerar que quan el govern “barreja les coses” sembla que vulgui “distorsionar el debat polític”. Alhora, va dir que “si la resposta és parlar de trens, competències i transferències com fa 20 anys, els direm que així no es resol el conflicte. Sense diàleg no hi ha legislatura”.

La celebració d’aquesta taula de diàleg, encara sense data, ha generat dures crítiques per part del PP i Cs. El vicesecretari de comunicació dels populars, Pablo Montesinos, va dir ahir que en aquesta trobada “es vol parlar d’autodeterminació i d’amnistia”, cosa que “trenca la igualtat de tots els espanyols” i que si Sánchez fos constitucionalista “aquesta cimera no se celebraria”. D’altra banda, la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, va qualificar de “taula de xantatge” la taula de diàleg i que Torra “no és un interlocutor vàlid”.

Un cordó policial i diversos furgons de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra van separar els dos grups enfrontats per evitar possibles incidents.

Torra advoca pel mediador amb Madrid i Bosch demana que això no condicioni el diàleg

Torra advoca pel mediador amb Madrid i Bosch demana que això no condicioni el diàlegEFE

tracking