SEGRE

PANORAMA

La Generalitat refreda el calendari de la taula de diàleg en plena disputa pel mediador

La Moncloa confia en una primera reunió aquest mateix mes || JxCat veu incloure’l com una “obligació” per asseure’s a negociar mentre que ERC guarda silenci i els comuns el rebutgen

El president Torra i la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ahir, abans del Consell Executiu.

El president Torra i la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ahir, abans del Consell Executiu.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara que el president de la Generalitat, Quim Torra, i el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, van acordar fa a penes deu dies a Barcelona que la taula de diàleg entre els dos governs començaria abans que s’acabi el febrer, les diferències a les files de l’independentisme sobre la conveniència d’incloure la figura d’un mediador en la negociació amenacen de retardar l’inici de les converses fins al març.

Això és el que es desprèn de les paraules de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, de JxCat, que ahir, al final de la reunió setmanal del Consell Executiu, va refredar el calendari de la taula de diàleg. “No ens apressa el calendari perquè precipitar les coses no garanteix que hagin d’anar millor”, va avisar, i va afegir que “la prioritat és que surti bé i que la taula de negociació sigui un èxit”. “Si això significa que hem d’esperar una setmana més per acabar de tancar tots els serrells, és normal”, va sentenciar. Tanmateix, la portaveu del Gabinet de Pedro Sánchez, María Jesús Montero, va confiar que la taula de diàleg es pugui constituir abans que s’acabi el mes, tal com van acordar el president socialista i Torra. “El compromís del Govern [espanyol] és convocar la taula abans que acabi el mes de febrer”, va dir la també ministra d’Hisenda.

Budó veu “normal” retardar la taula de diàleg “una setmana més” si és perquè “les coses vagin millor”

En paral·lel, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va apujar l’aposta i va qualificar d’“obligació” per començar amb el diàleg la inclusió d’un relator. En aquest sentit, va explicar que no es tracta d’una exigència del president Torra, sinó del Parlament, que va votar comptar amb aquesta figura en les negociacions amb Madrid. Preguntat per aquesta manifestació, el portaveu d’ERC a la Cambra baixa, Gabriel Rufián, no va voler pronunciar-se per “no afegir més pressió”. “L’hi puc dir 155 vegades que no parlaré sobre això”, va remarcar el republicà.

D’altra banda, el diputat d’En Comú Podem Gerardo Pisarello va insistir a rebutjar la figura del relator.

Per la seua part, Jéssica Albiach, líder dels comuns al Parlament, va criticar Torra per no haver-los convidat a la cimera independentista de dilluns.

Segons van explicar fonts de la prefectura, l’ajuntament de la capital del Rosselló va avalar la celebració del míting, que tindrà lloc al Parc de les Exposicions i per tant ells “respecten el principi de llibertat de manifestació”. Tanmateix, encara queda pendent la confecció del pla de seguretat, que dissenyaran conjuntament la prefectura del Pirineu Orientals, l’ajuntament de Perpinyà i el Consell per la República.

I és que està previst que entre 50.000 i 100.000 persones assisteixin a aquest acte, el primer de Puigdemont en “terres catalanes” des del 2017. L’ANC ja ha completat més de 400 autobusos i molts hotels estan plens.

barcelona

La Mesa del Parlament va aprovar ahir amb els vots de JxCat, ERC, Cs i el PSC els pressupostos de la cambra catalana per a aquest any, que tornaran a passar pel ple després que fossin rebutjats en una sessió d’alt voltatge polític marcada per la inhabilitació com a diputat del president de la Generalitat, Quim Torra, arran de l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC).

I és que el projecte validat ahir és pràcticament el mateix que va fracassar a finals de gener després que els diputats de JxCat no el votessin com a senyal de protesta per la retirada de l’escó a Torra. Els dos únics canvis introduïts són una partida de 50.000 euros destinada a l’Assemblea de la Francofonia i que l’increment salarial dels diputats serà de l’1,1% i no de l’1,75% previst a l’anterior esborrany. Malgrat el seu suport, Carlos Carrizosa, de Cs, va criticar la partida destinada a la Francofonia mentre que Susanna Segovia, dels comuns, va retreure a JxCat i ERC “alinear-se amb Cs” i els socialistes “per apujar-se el sou”. 

El president Torra i la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ahir, abans del Consell Executiu.

El president Torra i la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ahir, abans del Consell Executiu.ACN

tracking