SEGRE

PANORAMA

Sánchez proposa iniciar el diàleg dilluns, la qual cosa enfada JxCat

La Generalitat retreu que el Govern central hagi fixat la data de manera “unilateral” sense consultar agendes || ERC veu “bona notícia” que comenci ja la negociació

Puigdemont és increpat per ultres al presentar-se com a víctima d’“una persecució jurídica” - L’eurodiputat Carles Puigdemont i el seu advocat, Gonzalo Boye, es van presentar ahir com a víctimes d’una “persecució jurídica” per  ...

Puigdemont és increpat per ultres al presentar-se com a víctima d’“una persecució jurídica” - L’eurodiputat Carles Puigdemont i el seu advocat, Gonzalo Boye, es van presentar ahir com a víctimes d’una “persecució jurídica” per ...ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proposta del Govern central d’iniciar la taula de diàleg amb la Generalitat dilluns a la Moncloa no va agradar al president de la Generalitat, Quim Torra, que va retreure a al cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, que no hagués pactat prèviament amb ell la data i l’hagi anunciat “unilateralment”. Tot i així, des del Govern català es van mostrar oberts que els equips pactin mútuament una data “seguint l’agenda dels dos presidents”. Torra i Sánchez, assegura la Generalitat, van pactar en la reunió del passat dia 6 a Barcelona que “dos equips tècnics designats per ells mateixos acordarien la data de la taula de negociació, el lloc de reunió i l’ordre del dia”.

Aquesta proposta va ser ahir molt present al Congrés dels Diputats i també a Tàrrega. Des de la cambra baixa la portaveu de JxCat, Laura Borràs, va lamentar que l’Executiu provés d’“imposar” a la Generalitat la data de la primera reunió de la taula de diàleg entre els dos executius sense respectar les agendes ni les normes de cortesia. En aquesta mateixa línia es va pronunciar la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que va criticar ahir a Tàrrega que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi proposat de “forma unilateral i sense consens” de constituir la taula de diàleg.

Malgrat això, Budó va afirmar que “per nosaltres no serà, ja que som els del diàleg, sempre hem reclamat aquesta negociació entre governs i no ens aixecarem de la taula”.

Més optimista es va mostrar el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, que va considerar una bona notícia que el diàleg s’iniciï com més aviat millor obviant les queixes de JxCat.

En les últimes setmanes, els dos socis de govern han tingut discrepàncies entorn de l’exigència d’un mediador internacional a la taula, una figura que JxCat exigeix per iniciar les negociacions mentre que ERC defensa que això no ha de ser una condició sine qua non.

Qui també es va pronunciar sobre la trobada entre governs va ser la delegada del Govern espanyol a Catalunya, la lleidatana Teresa Cunillera, que va defensar que encara hi ha marge perquè l’encontre se celebri al febrer i va recordar que en l’acord assolit entre el PSC i ERC per a la investidura no apareixia la figura del mediador.

Per la seua part, els comuns van exigir a Torra que deixi “de buscar excuses per ajornar la reunió” i “s’assegui d’una vegada a negociar”.

Per a l’oposició, la trobada suposa “la foto de la rendició del Govern [central] a un grup de delinqüents” i una “mostra més de la submissió de Sánchez davant dels independentistes”.

A més a més, assenyala que des del 24 de gener la manera de desenvolupar les protestes ha canviat i s’han tornat més “violentes” a causa de la participació d’un grup de quinze o vint encaputxats. La policia local també va indicar que aquests talls poden considerar-se “un ús abusiu del dret de manifestació”.

tracking