SEGRE

Sánchez proposa que la taula comenci amb temes de fàcil acord

La primera reunió tindrà lloc dimecres vinent 26 de febrer

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Sánchez proposa celebrar la primera reunió de la taula de diàleg dilluns que ve a MoncloaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha apostat aquest dijous per començar a parlar amb la Generalitat, a la taula de diàleg entre ambdues administracions, de les qüestions que puguin portar a un acord de forma "fàcil", i no anar ja buscant les "conclusions". En declaracions als mitjans abans de participar en el Consell Europeu, Sánchez ha fet aquesta reflexió en ser preguntat per les qüestions de què vol parlar el president de la Generalitat, Quim Torra, a l’esmentada taula, que es constitueix dimecres 26 de febrer, entre les quals ha inclòs el reconeixement del dret d’autodeterminació o l’amnistia dels presos del 'procés'.

"El més important és que parlem en primer lloc de les coses en les quals podem arribar a un acord de manera molt més fàcil", ha dit Sánchez, que també ha assegurat entendre que a Torra pugui no agradar-li el format de la taula, però la pròpia constitució d’aquest òrgan ja és una cosa "substantiva" i el Govern espanyol acudeix amb "el millor esperit" i la "major voluntat" .

Sánchez no ha entrat a comentar els desacords entre Govern espanyol i Generalitat d’aquests dies sobre la data de constitució de la taula –l’Executiu va anunciar la seua proposta que fos el dilluns 24 i el Govern català li va retreure que no la tanqués abans– i ha insistit que l’important és que se superin les diferències i s’obri aquesta via de diàleg.

Va considerar que en ambdues parts han de ser "molt conscients" que serà una negociació "complexa" i "molt llarga, molt prolongada en el temps", perquè caldrà abordar molts temes que "s’han anat aturant" durant anys per la falta de diàleg entre les administracions.

Per això va assenyalar que si es vol abordar "amb autenticitat" cal ser "generosos, responsables" i tenir "altura de mires" i va defensar que es comenci a parlar de les qüestions en les quals ambdues administracions poden arribar a acords.

"Com sóc dels convençuts que són moltes més coses les que ens uneixen de les que ens separen, em refereixo en termes socials i no només polítics, espero que pas a pas" es pugui anar "encarrilant aquesta crisi", ha assenyalat el president del Govern. I ha afegit que això és el que volen els catalans i el conjunt dels espanyols, que es doni aquest "retrobament" que ell defensa després de "molts anys de retrets, de falta de diàleg" i d’"incomunicació i fractures".

No ha volgut Sánchez confirmar si estarà només en la reunió constitutiva o en les que se celebrin a continuació però sí que ha insistit que va "amb el millor dels ànims" malgrat reconèixer que serà "molt difícil" pel context –preelectoral en Catalunya– i el "medi ambient" que hi ha, en al·lusió implícita al rebuig de la dreta a aquest diàleg.

Pedro Sánchez ha recordat que en aquesta taula s’asseurà un Govern de coalició –que conformen PSOE i Podemos– que representa "una part molt important de catalans".

Considera per això "molt important" que es traslladi la "voluntat" d’aquest Executiu d’"encarrilar una crisi que ha durat molt, que s’ha judicialitzat" i que entre "tots" hi ha que "tornar al terreny de la política".

tracking