SEGRE

PROCÉS NEGOCIACIONS

La taula de diàleg arranca dimecres després d'acceptar Sánchez la data que planteja Torra

El president l’avisa que inclourà en la reunió l’autodeterminació i el “final de la repressió” || El cap de l’Executiu central demana que es comenci parlant de temes “fàcils d’acordar” entre els dos governs

L’exconseller Joaquin Forn va abandonar ahir la presó de Lledoners acompanyat de la seua filla.

L’exconseller Joaquin Forn va abandonar ahir la presó de Lledoners acompanyat de la seua filla.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de Pedro Sánchez va accedir ahir a canviar la data per a la primera reunió de la taula de diàleg sobre el conflicte polític a Catalunya de dilluns a dimecres, 26 de febrer. Aquesta modificació va arribar després que el president Quim Torra, que va criticar dimecres que l’Executiu central anunciés una data de manera “unilateral”, li proposés en una carta diversos dies alternatius per consensuar la reunió, justificant que el dia proposat per trobar-se no podria assistir-hi per problemes d’agenda.

Els ministres Castells, Illa i Darias formaran part de la delegació del Govern central a la taula

A

la missiva, el president també va avançar que durant l’encontre exposarà a Sánchez que per arribar a una resolució caldrà que es posin sobre la taula el reconeixement i exercici d’autodeterminació a Catalunya, “el final de la repressió” i l’amnistia. A més també va enumerar el que per a ell haurien de ser les condicions favorables per a la negociació, com són un calendari de treball, la presència d’un mediador internacional o el reconeixement de totes les parts en el conflicte “incloent la presó i l’exili”.

Per la seua part, Sánchez, que va reafirmar la “voluntat sincera” del Govern d’Espanya de “dialogar i acordar”, va apostar perquè les negociacions s’iniciïn amb qüestions que puguin portar a un acord de forma “fàcil” i no anar directe a les “conclusions”. El cap de l’Executiu central va assegurar que tot i que a Torra pot no agradar-li el format de la taula, la constitució d’aquesta ja és una cosa “substantiva” que el seu Govern afrontarà “amb el millor esperit i voluntat”.

Mentrestant, fonts del PSOE van confirmar que en la reunió participaran, a més de la vicepresidenta Carmen Calvo i el vicepresident segon Pablo Iglesias, el titular d’Universitats, Manuel Castells, i els de Política Territorial, Carolina Darias, i Sanitat, Salvador Illa.

En aquest sentit, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va assegurar que els equips tècnics estan ultimant detalls com el format i les persones que integraran la delegació catalana, i va insistir en la “necessitat” de la figura del mediador, subratllant que així es va aprovar al Parlament. Per la seua part, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va assegurar que és “una bona notícia” que s’iniciï ja el diàleg i que l’important “és parlar a la taula” i no parlar sobre la taula.

Sobre la negociació, també es va pronunciar el president del grup parlamentari de Podem, Jaume Asens, que va criticar l’actitud de Torra i li va exigir que deixi de donar “tombs” i abandoni la “posició de màxims” perquè el diàleg pugui funcionar, sobretot perquè, segons el seu parer, és un president amb “data de caducitat”. L’oposició conservadora a Espanya va advertir que demanarà comptes al Govern central perquè aclareixi l’“impacte” de la trobada dins de l’Estat Autonòmic i si és una solució “segura”.

En un altre ordre de coses, la Fiscalia es va oposar a les sortides per exercir voluntariat que la Junta de Tractament penitenciari de Lledoners va autoritzar a l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez, a través d’un escrit en el qual retreu a la Generalitat la seua intenció de “generalitzar” la flexibilització del règim penitenciari a tots els líders independentistes presos. El Ministeri Públic va recordar que de moment les presons catalanes ja han aplicat l’article 100.2 a cinc dels nou presos del procés i va recriminar que la consellera de Justícia, Ester Capella, manifestés recentment que s’aplicarà a tots al·legant que és una manera de complir la pena i que és una “anomalia” que siguin a la presó.

Per la seua part, Capella va criticar ahir que Fiscalia presentés un recurs contra un permís de 72 hores atorgat a Jordi Cuixart i va recordar que el penediment ja no és un requisit necessari perquè se li concedeixi.

tracking