SEGRE

UE POLÍTICA

Pedro Sánchez veu “altament decebedora” la proposta de pressupost que retalla la PAC

Brussel·les planteja una reducció de fons per al camp del prop d’un 14 per cent || La fermesa dels països rics de la UE entorpeix l’ambició d’Espanya i França de millorar la Política Agrària Comuna

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a l’arribar al Consell Europeu.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a l’arribar al Consell Europeu.HORST WAGNER/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va titllar ahir d’“altament decebedor” la proposta de pressupost de la Unió Europea (UE) del president del Consell Europeu, Charles Michel, per a Espanya perquè redueix la política de cohesió (fons per a les regions) i la Política Agrària Comuna (PAC), en aquest aspecte entorn d’un 14%, i va pronosticar que la negociació es prolongarà “els pròxims dies i setmanes”.

A l’arribar al consell extraordinari de caps d’Estat o de Govern a Brussel·les, el líder de l’Executiu va assenyalar que no comparteix gaires dels aspectes del plantejament de Michel, tant en la qüestió quantitativa com en la condicionalitat basada en el respecte a l’Estat de Dret.

Ursula von der Leyen augura unes negociacions “llargues i dures” entre els líders europeus

“Redueix de manera important polítiques com la cohesió o la PAC i no resol els recursos propis de la UE, com un possible impost al carbó en frontera”, va assenyalar el president del Govern, que va apuntar al canvi climàtic, l’educació Erasmus, la PAC, els fons de cohesió i la garantia juvenil i infantil com les prioritats d’Espanya en la negociació.

La ferma posició dels països rics de la Unió Europea com Suècia, els Països Baixos, Àustria, Dinamarca o Finlàndia, en contra de qualsevol augment del pressupost comunitari, entorpeix l’ambició de països com Espanya i França, partidaris de millorar la dotació de la PAC respecte a l’últim esborrany presentat.

El més clar en les declaracions va ser el primer ministre de Suècia, Stefan Löfven, que va assenyalar que el seu país no acceptarà un increment “dràstic” de la seua aportació al pressupost comunitari.

Per la seua banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va augurar unes negociacions “llargues i dures” entre els caps d’Estat i de Govern encara que, segons la seua opinió, el projecte de Michel és “un bon punt de partida”.

“En un moment en el qual Europa s’empetiteix amb la sortida del Regne Unit, que l’eix d’Europa es desplaça a l’Est, de titubejos entre França i Alemanya, hem de ser capaços de teixir aliances també amb altres socis per avançar el projecte comú”, va assenyalar al Congrés.

Segons va afirmar la ministra, Espanya vol tenir “un pes decisiu en la creació de consensos europeus”, sense ser “eurobeats” sinó “euroconvençuts” i “euroactivistes”.

El Govern vol ser al “nucli decisori” de la Unió Europea La ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, va avançar ahir la determinació del Govern de ser “al nucli decisori” de la Unió Europea, amb unes relacions “decisives” amb França i Alemanya com a “impulsors” del projecte europeu, però també amb el “germà veí Portugal” i amb altres aliances per no “quedar curts”.

tracking