SEGRE

POLÍTICA EUROPEA

Els líders de la UE fracassen en el seu intent de tancar el pressupost

Divisió entre països pels fons per a la Política Agrària Comuna i la Cohesió || Al març hi haurà un nou intent de tirar endavant els comptes post-Brexit

Pedro Sánchez, amb el seu homòleg xipriota i el president del Consell Europeu.

Pedro Sánchez, amb el seu homòleg xipriota i el president del Consell Europeu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders comunitaris van fracassar en el seu intent de tancar ahir un pressupost de la Unió Europea per als propers set anys, segons fonts comunitàries, a causa de les profundes diferències que persisteixen entre els països rics del bloc, partidaris de retallar els fons agrícoles i regionals, i els països que aposten per mantenir-los, entre els quals hi ha Espanya.

Aquest desenllaç implica que els líders hauran de tornar a veure’s per intentar l’acord, una reunió per desencallar els comptes que tot apunta que seria durant la primera setmana de març.

Un bloc de països del nord aposta per retallades a la PAC que rebutgen països com Espanya

Els caps d’Estat i de Govern dels Vint-i-set van rebutjar, en gairebé mitja hora de reunió, l’última proposta posada sobre la seua taula, que només introduïa petits canvis en les retallades plantejades prèviament en la Política Agrícola Comuna (PAC) i en la Política de Cohesió.

Espanya considerava que l’últim document que s’havia plantejat oficialment als líders comunitaris era “molt insuficient”, segons van explicar fonts de Moncloa, que asseguren que és la mateixa opinió que tenen la quinzena de països que formen el grup anomenat “amics de la cohesió”.

Les reivindicacions d’aquest conjunt de socis del sud i l’est del bloc xoca de pla amb la postura dels països més rics, com els Països Baixos, Àustria, Dinamarca o Suècia, els anomenats “quatre frugals”, els quals advoquen per un pressupost comunitari més reduït i més amb reduccions en la Política Agrària Comuna i en Cohesió.

Aquest grup de països, asseguren les mateixes fonts espanyoles, ha guanyat un “protagonisme excessiu” en les negociacions i això ha provocat la “reacció” d’altres països amb “molt més percentatge de població”, que ara volen que “la seua veu se senti amb la mateixa força i fermesa”.

“Les diferències són massa importants així que cal continuar treballant”, va concloure Merkel al finalitzar la segona jornada de la cimera, per després subratllar que els Vint-i-set necessiten la unanimitat per impulsar el Marc Financer Pluriennal (MFF, en les sigles en anglès) per al període entre el 2021 i el 2027.

Merkel va confirmar que els líders ni tan sols havien examinat l’última proposta “en detall”, perquè ja sabien que els canvis “no serien suficients per superar les diferències” entre ells.

Merkel diu que les diferències són “massa importants” La cancellera alemanya, Angela Merkel, va assegurar ahir que les diferències entre els líders de la Unió Europea sobre el pressupost comú per als propers set anys són encara “massa importants”, raó per la qual han optat per concloure la cimera que els reunia a la capital de Bèlgica, Brussel·les, i “continuar treballant” en les properes setmanes.

tracking