SEGRE

PROCÉS NEGOCIACIÓ

Sánchez refreda els acords de la taula amb el Govern, que creu que no seran “imminents”

Calvo confia que el diàleg serveixi per “reflexionar” sobre el que ha succeït des de la sentència del Constitucional del 2010 || Budó admet que la Generalitat no ha tancat la composició de la seua delegació

La vicepresidenta Calvo, ahir, amb la ministra de Política Territorial, Carolina Darias.

La vicepresidenta Calvo, ahir, amb la ministra de Política Territorial, Carolina Darias.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan falten pocs dies per a la primera reunió de la taula de diàleg entre el Govern i l’Executiu central, que encapçalaran el president de la Generalitat, Quim Torra, i el cap del Gabinet de coalició, Pedro Sánchez, el també líder dels socialistes va refredar ahir la possibilitat d’acords ràpids entre els dos blocs. Així, des de Brussel·les, va subratllar que l’entesa no es produirà “immediatament” perquè hi ha “qüestions molt difícils de resoldre” sobre la taula. No obstant, va valorar el diàleg en vistes a “normalitzar la vida institucional”. Per la seua part, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va culpar el Partit Popular d’“encendre la metxa” amb la campanya contra l’Estatut del 2006. Calvo va retreure als de Pablo Casado haver permès, durant els mandats de Mariano Rajoy, que la situació a Catalunya “es deteriorés sense fer política, sense escoltar, sense dialogar i portant-ho tot als tribunals”. Així les coses, espera que la primera presa de contacte entre els equips de Sánchez i Torra serveixi per “reflexionar sobre el que ha passat” des del 2010, quan el Tribunal Constitucional va retallar l’Estatut, per començar “una etapa radicalment diferent”. “Catalunya espera solucions, hem de sortir d’aquesta situació en termes absolutament constructius per a Catalunya i per a Espanya”, va sentenciar. En la mateixa línia, el ministre d’Universitats, Manuel Castells, que formarà part de la delegació governamental en representació dels comuns, va dir que “defensarà la posició” de la Moncloa. “Defensaré la Constitució que jo vaig prometre, siguin quines siguin les meues opinions subjectives”, va subratllar.

D’altra banda, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va admetre que la Generalitat encara no ha concretat quins consellers formaran part de la seua delegació en l’encontre de dimecres. Arran d’això, va advertir que l’independentisme ha d’aconseguir “estar més unit que mai” i va criticar la publicació, ahir mateix, d’uns missatges del 2017 en els quals arremet contra els d’Oriol Junqueras. “La notícia busca la divisió dels independentistes”, va subratllar (més informació en el desglossament inferior). Per la seua part, el conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, va apostar per utilitzar la “força” de l’independentisme de manera “intel·ligent” perquè el Govern central accedeixi a parlar sobre “l’autodeterminació i el final de la repressió”.

Bosch demana utilitzar de manera “intel·ligent” la força de l’independentisme i parlar d’autodeterminació

D’altra banda, Bosch va avançar que ja treballa en les qüestions a incloure en l’ordre del dia de la comissió bilateral entre l’Estat i la Generalitat que proposarà a Madrid. En aquest sentit, Bosch va explicar que s’abordaran “qüestions importantíssimes” que afecten el benestar dels ciutadans. Així, va indicar que està recopilant “la llista” de qüestions que li faciliten els diferents departaments per presentar-la en la reunió de dimarts vinent del Consell Executiu.

Tanmateix, la jutge afirma que es van comportar de manera “proporcionada i ajustada” a la instrucció 2/2017 de 8 de setembre de la Fiscalia Superior de Catalunya i a l’“exercici legítim de les seues funcions com a policia judicial”.

Igualment, subratlla que, en cap moment, els agents no van impedir l’accés o la sortida del local de la CUP.

tracking