SEGRE

AGRICULTURA NEGOCIACIÓ

Macron vol calmar el camp gal arran dels dubtes per la retallada a la PAC

Veu inassumible una reducció del 14% dels fons per a la política agrària europea || En sintonia amb Espanya, que exigeix mantenir l’aportació a l’agricultura

Macron va recórrer ahir el Saló de l’Agricultura de París enmig d’una gran expectació mediàtica.

Macron va recórrer ahir el Saló de l’Agricultura de París enmig d’una gran expectació mediàtica.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan no havien passat ni vint-i-quatre hores des del fracàs de les negociacions entre els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europa per tirar endavant els pressupostos comunitaris, amb la PAC i els fons de cohesió com a principals esculls, el president francès, Emmanuel Macron, va voler transmetre ahir un missatge de tranquil·litat als productors gals. Durant diverses hores, Macron va visitar el Saló de l’Agricultura de París i va parlar amb agricultors i ramaders per calmar les seues inquietuds davant la incertesa generada per les exigències d’alguns dels Estats membres, que pretenen reduir significativament els fons de la PAC.

En aquest sentit, Macron va deixar clar que és inassumible per a França una retallada del 14 per cent en la política agrària comuna. “La PAC no pot ser la variable d’ajustament del pressupost”, va advertir el líder gal, que pretén mantenir bona part dels 9.000 milions d’euros que reben els seus productors.

Emmanuel Macron és un dels aliats del Govern espanyol en la negociació amb els socis comunitaris. Així, davant d’Executius com el neerlandès, l’austríac, el danès o el suec, que advoquen per un pressupost comunitari més reduït i més retallades a la PAC i als fons de cohesió, París i Madrid aspiren a moderar la disminució de les quantitats destinades a les dos partides.

Així les coses, els líders dels Vint-i-set han estat incapaços d’arribar a un consens fins al moment. I és que cal que tots donin llum verda al pressupost europeu perquè pugui prosperar. Una cosa, tanmateix, que de moment sembla lluny de produir-se. En aquest sentit, els caps d’Estat i de Govern s’han tornat a citar a començaments de març per donar sortida al bloqueig, després de negociar 30 hores entre dijous i divendres i no aconseguir punts de trobada.

En el cas de l’Estat espanyol, la negociació del pressupost europeu i les retallades a la PAC arriben en un moment de protestes generalitzades del sector primari contra la crisi de preus que travessa des de fa anys. Lleida, la setmana passada, va acollir una protesta històrica amb 3.000 persones i 500 tractors pel futur del camp.

tracking