SEGRE

PROCÉS NEGOCIACIÓ

Sánchez rebutja lliçons del “tripartit de l'Apocalipsi” i recolza el diàleg amb Catalunya

En un míting electoral a Galícia, el president del Govern central defensa el compromís constitucional, “no només amb el 155” || Aposta per portar l’“agenda del retrobament” a la taula amb el Govern català

El president del Govern central, Pedro Sánchez, amb el candidat del PSOE a la Xunta, Gonzalo Caballero.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, amb el candidat del PSOE a la Xunta, Gonzalo Caballero.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va rebutjar ahir lliçons de constitucionalisme del “tripartit de l’Apocalipsi” (en al·lusió a PP, Cs i Vox) i va subratllar la necessitat de diàleg a Catalunya. “Sabeu que aquesta setmana s’iniciarà el diàleg amb la Generalitat i si algú creu en aquest diàleg és el Partit Socialista. Si algú apostarà per l’agenda de retrobament a Catalunya és el Partit Socialista”, va afirmar en un míting a Santiago de Compostel·la, en el qual va donar suport a la candidatura de Gonzalo Caballero a la Xunta. En un pavelló en què es van aplegar més de 1.500 persones, Sánchez va defensar l’aposta del PSOE pel “diàleg territorial”. “Nosaltres som gent a la qual no importa el color del govern, anteposem l’interès general i l’interès de la gent corrent a qualsevol signe polític dels governs autonòmics. Això és el que millor representa l’esperit constitucional”, va afirmar. “Nosaltres admetem fans i conversos sobre la Constitució espanyola però no assumim ni admetem cap lliçó per part de la dreta del constitucionalisme”, va deixar clar el president del Govern espanyol, que va acusar la dreta i la ultradreta de “reduir” la Carta Magna “a l’article 155”.

“Nosaltres som constitucionalistes, sí, però de tota la Constitució; no d’un 155 setmanal”, va replicar Sánchez, que va reclamar al “tripartit de l’Apocalipsi” que “si no vol cooperar” almenys que no sigui “obstacle per a l’avenç de Galícia i d’Espanya”.

Iceta avisa Puigdemont del “risc” de fer campanya a Catalunya: “Si fos ell, no me la jugaria”

D’altra banda, el president del Partit Popular, Pablo Casado, i la portaveu de Junts al Congrés, Laura Borràs, intentaran que Pedro Sánchez avanci dimecres a la sessió de control amb quina actitud acudirà a la primera reunió de la taula de diàleg sobre Catalunya, que tindrà lloc hores després a la Moncloa. Casado preguntarà al cap de l’Executiu si “garantirà el Govern la igualtat entre tots els espanyols”, mentre que la diputada de Junts aspira que Pedro Sánchez li expliqui “què li correspon fer al Govern espanyol per satisfer una demanda d’una part important de la població que reivindica el que considera que és el seu dret”.

El vicepresident afirma que la seua formació acudeix a la taula sense una data límit per assolir acords perquè això implicaria “posar-se més pressió a sobre” de manera innecessària i, en ocasions, “s’ha arribat a aquesta data límit sense la força que hauríem d’haver tingut”.

Aragonès recorda també que el suport a la investidura del president Pedro Sánchez va ser a canvi de la constitució de la taula però que això no vol dir el suport d’Esquerra Republicana als pròxims pressupostos.

“Un mediador no garanteix complir els acords”, segons Aragonès El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, considera que la presència a la pròxima taula de diàleg d’un mediador “no és garantia que l’acord tiri endavant”. En una entrevista publicada ahir a El Punt Avui, el dirigent republicà es demana si l’absència del mediador a la taula “és condició per deixar la bandera del diàleg en mans del Govern de l’Estat”. “Nosaltres creiem que cal aprofitar l’oportunitat d’aquesta taula de negociació amb l’Estat espanyol. I si s’aconsegueix una figura com aquesta, perfecte! Però no desaprofitem l’oportunitat”.

tracking