SEGRE

PANORAMA

La taula de diàleg es posa en marxa avui amb la vista en els comicis catalans i sense relator

El Govern reitera que plantejarà l’autodeterminació i l’amnistia, i afirma “desconèixer” la proposta de la Moncloa || Calvo treu ferro a la presència de dirigents de JxCat i ERC: “L’important és asseure’s”

Torra i Aragonès, ahir, amb la portaveu del Govern, Meritxell Budó, i la consellera Alba Vergés.

Torra i Aragonès, ahir, amb la portaveu del Govern, Meritxell Budó, i la consellera Alba Vergés.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La taula de diàleg entre governs pactada pel PSOE i ERC en l’acord d’investidura de Pedro Sánchez es posa avui a caminar a la Moncloa encara que amb la imminent convocatòria d’eleccions anticipades a Catalunya planant l’horitzó. Està previst que aquesta tarda a dos quarts de cinc arranqui la negociació entre el Govern i l’Executiu central, en una reunió que estarà encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i el seu homòleg al Gabinet espanyol, Pedro Sánchez. En els últims dies, Torra i JxCat van insistir en la necessitat d’incloure la figura d’un mediador, mentre que Madrid va demanar que la taula serveixi per “diagnosticar” el perquè del deteriorament de les relacions entre Catalunya i Espanya i també per buscar solucions al “conflicte polític”.

Així les coses, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va explicar ahir, al final de la reunió setmanal del Consell Executiu, que la delegació catalana plantejarà l’exercici de l’autodeterminació, una llei d’amnistia i la necessitat de comptar amb un mediador en les negociacions. Així mateix, va dir que “desconeixia” amb quina proposta va l’Executiu de Sánchez a la cita. Amb tot, va indicar que “aspiren” a poder tancar un calendari de negociacions en aquesta primera presa de contacte. D’altra banda, va defensar la composició de la part catalana, amb membres del Govern i dirigents de JxCat i ERC. “És la més efectiva”, va asseverar Budó, que va apuntar també que els noms van ser consensuats pel president Torra i el vicepresident, Pere Aragonès.

En aquest sentit, la vicepresidenta primera del Govern central, Carmen Calvo, va treure ferro a la composició de la delegació catalana i va afirmar que “l’important és asseure’s a parlar”. També el vicepresident segon, Pablo Iglesias, va demanar “respecte” per als negociadors elegits per la Generalitat. “Iniciem una tasca que serà llarga”, va advertir a més el líder morat. No obstant, la lleidatana Teresa Cunillera, delegada del Govern central a Catalunya, va assenyalar que “m’hauria agradat que fos gent que pogués prendre decisions en nom del Govern” la que integrés la delegació catalana. Les seues paraules no van caure en sac foradat i Albert Batet, president de JxCat al Parlament, va replicar que “m’hauria agradat que la Generalitat enviés el Govern legítim, però està exiliat i a la presó”.

Per la seua banda, la diputada de la CUP Maria Sirvent va augurar que la taula no servirà per resoldre el conflicte, i Carlos Carrizosa, de Ciutadans, va dir que sentia “vergonya” del PSOE per participar en el diàleg. El líder del PP, Pablo Casado, per la seua part, va acusar Sánchez de “blanquejar el full de ruptura” de Torra.

tracking