SEGRE

UE ECONOMIA

La UE avisa Espanya de l'impacte de la reforma laboral i de les pensions

Adverteix que el sistema actual accentua la desigualtat entre generacions

Imatge d’una protesta de la Marea Pensionista de Lleida.

Imatge d’una protesta de la Marea Pensionista de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va advertir ahir Espanya que lligar l’actualització de les pensions a la inflació podria augmentar la despesa pública i la desigualtat entre generacions, i li va demanar no revertir la reforma laboral del 2012 sense avaluar-ne abans les conseqüències. Les advertències es recullen a l’informe anual de l’Executiu comunitari sobre l’economia espanyola. Brussel·les assenyala que Espanya, malgrat acumular sis anys de creixement del PIB i de l’ocupació, continua registrant “vulnerabilitats estructurals” lligades a l’alt nivell del deute públic i privat, l’encara elevada taxa d’atur i la baixa productivitat. Pel que fa a l’àmbit fiscal, destaca que el deute públic només cau lentament i segueix en nivells molt alts, del 96% del PIB al tancament del 2019, malgrat la bona conjuntura i els baixos costos de finançament dels últims anys. La privada, per la seua part, se situa en el 132% del PIB.

El dèficit públic es manté “tossut” en cotes elevades i només baixarà del 2,3% del PIB el 2019 al 2,1% aquest any, apunta l’informe.

Tenint en compte aquestes dades, Brussel·les considera que existeixen riscos “importants” a mitjà i llarg termini per a la sostenibilitat del sistema fiscal espanyol i apunta, en concret, als canvis en el sistema de pensions introduïts pel Govern de Pedro Sánchez.

Per a Brussel·les, vincular permanentment les pensions a l’IPC i desvincular el nivell de la pensió inicial dels canvis en l’esperança de vida “augmentaria de forma important la despesa en pensions a mitjà i llarg termini i empitjoraria l’equitat entre generacions” si no es prenen mesures compensatòries. Calcula que vincular les pensions a la inflació augmentarà la despesa en un 4% del PIB i que eliminar el factor de sostenibilitat representaria un increment addicional del 0,7% del PIB.

La CE subratlla, a més, que aquests canvis es produeixen en un context en el qual la pobresa “afecta sobretot els joves, inclosos els nens”, mentre que l’adequació de les pensions en el futur serà per sobre de la mitjana de la UE. Segons el seu parer, si es reverteixen aquests dos elements de la reforma de les pensions que va aprovar el 2012 el Govern del PP, “es corre el risc de beneficiar els pensionistes d’avui a compte de les futures generacions”.

Adverteix, a més, sobre una possible reversió de la reforma laboral adoptada pel Govern de Mariano Rajoy, que segons el seu parer ha “sustentat la forta creació d’ocupació” durant la recuperació.

tracking