SEGRE

La taula de diàleg es reunirà cada mes amb la seguretat jurídica com a marc

Govern i Generalitat confirmen el desgel i assumeixen que el conflicte és polític

Sánchez i Torra caminen pels jardins de La Moncloa.

La taula de diàleg es reunirà cada mes amb la seguretat jurídica com a marcEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol i la Generalitat van acordar ahir que la taula de diàleg sobre el “conflicte” que defineixen com de “naturalesa política” a Catalunya es reuneixi una vegada al mes i busqui possibles consensos que s’han de formular “en el marc de la seguretat jurídica”. Així ho recull un comunicat conjunt que les dos delegacions van pactar al finalitzar una reunió de tres hores al palau de La Moncloa, presidida pel cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra. Es va acordar també que les reunions de la taula es facin alternativament a Madrid i Barcelona, “a les seus oficials dels governs que s’acordin”. La pròxima se celebrarà a Barcelona, segons va manifestar Torra en roda de premsa. Segons precisa el text, a partir d’aquest moment els presidents i vicepresidents dels dos governs que participen en la taula (Sánchez, Torra, Carmen Calvo, Pablo Iglesias i Pere Aragonès) habiliten un grup de treball integrat per una delegació per cada part per a aquestes pròximes reunions. Els presidents i vicepresidents s’incorporaran a la taula “quan sigui necessari ratificar acords, tret que alguna de les parts decideixi una altra composició”, detalla el comunicat. “Qualsevol acord que s’adopti al si de la taula es formularà en el marc de la seguretat jurídica”, conclou aquesta nota, emulant el llenguatge de la declaració de Pedralbes que va seguir l’entrevista entre Sánchez i Torra el 2018, i on es va evitar citar la Constitució.

Des de la cúpula del PSOE, reconeixien ahir la importància que aquesta reunió de la taula anés bé perquè es facilités l’aprovació avui dijous al Congrés del nou camí d’estabilitat pressupostària, acord del Govern central que es publica amb el límit de despesa, conegut comunament com sostre de despesa, i que precedeix la tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat. A l’hora de valorar el que va representar la trobada d’ahir, Quim Torra va ser molt clar al dir que “comença un camí de diàleg”. “L’important era donar inici a aquesta taula”, ja que, segons va destacar, hi ha “un compromís” del Govern espanyol “de resoldre políticament el conflicte”. Per la seua banda, la ministra portaveu, María Jesús Montero, va assenyalar en aquest sentit que el Govern espanyol sortia satisfet d’aquesta reunió, ja que va considerar que va servir per “establir les bases” d’una nova etapa que permeti aconseguir “millores reals” per als ciutadans i encarrilar políticament el conflicte que hi ha a Catalunya a través de “fórmules imaginatives”.

Oïdes sordes a l’autodeterminació i a l’amnistia

Torra va assegurar ahir, després de la reunió de més de tres hores que va mantenir la taula de negociació entre el Govern central i el català, que la seua delegació va defensar l’autodeterminació i l’amnistia per als presos com a vies per a la resolució del conflicte. A la compareixença que va oferir després de la trobada, a la sala de premsa principal de Moncloa, Torra va assenyalar que, no obstant, no van rebre cap resposta a aquestes demandes per part del Govern central. De fet, va reconèixer que la reunió va servir, entre altres coses, per constatar les discrepàncies. “El debat obert i amb llibertat de plantejaments ha servit per posar de manifest també les diferències i discrepàncies entre les dos parts, tant pel que fa referència a l’origen com a les vies de solució del conflicte a Catalunya”, va assegurar Torra. Així mateix, va explicar que van acordar amb el Govern central que atesa la “importància” que té aquesta taula, s’ha “d’aïllar de qualsevol altre fet que pugui afectar-la”. Segons Torra, entre les qüestions de què s’ha d’aïllar la taula figuren les eleccions catalanes o l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat. Per la seua banda, el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, va traslladar a Torra que el Govern central no comparteix el dret d’autodeterminació al qual va invocar el dirigent català a la primera reunió de la taula de diàleg.

tracking