SEGRE

TURQUIA MIGRACIÓ

Erdogan anuncia l'obertura de fronteres de migrants cap a Europa

Culpa la UE per no complir el pacte

Arribada de desenes de refugiats des de Turquia a l’illa grega de Lesbos.

Arribada de desenes de refugiats des de Turquia a l’illa grega de Lesbos.ANGELOS TZORTZINIS/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va anunciar ahir l’obertura de les fronteres amb Europa des de divendres i el pas immediat d’unes 18.000 persones. “Ahir vam obrir les portes i fins aquest matí hi han passat 18.000 persones”, va afirmar Erdogan durant un acte polític a Istanbul. “No tancarem aquestes portes... Per què? Perquè la Unió Europea hauria de complir les seues promeses”, va argumentar.

El mateix Erdogan va subratllar que per ahir dissabte sumarien unes 30.000 les persones que es concentrarien amb la intenció de sortir cap a Europa a través de les fronteres amb Grècia i Bulgària. En total, serien gairebé quatre milions de persones les que estarien desplaçant-se cap a la frontera fugint de la violència a Síria. “No podem assumir una nova onada de refugiats, però tampoc podem deixar aquesta gent a mercè del règim [el president de Síria, Bashar] d’Al-Assad”, va indicar el mandatari turc.

Àustria anuncia que controlarà les fronteres si la UE no atura l’arribada de refugiats

Erdogan va carregar així contra la UE per no haver complert amb l’acord assolit el 2016 per al tancament de la frontera a canvi d’ajut econòmic –25 milions d’euros– per finançar el manteniment dels refugiats sirians, i va explicar que aquest és el motiu de l’obertura de la frontera.

Ahir, les autoritats gregues van informar que fins al moment havien impedit a unes 4.000 persones creuar la frontera en un “intent en massa i organitzat de violar la frontera”, segons un portaveu del Govern hel·lè, Stelios Petsas, citat pel diari grec Kathimeriní. Per la seua banda, Àustria introduirà controls a les fronteres si la Unió Europea no aconsegueix impedir l’entrada de milers de refugiats a Grècia des de Turquia, va advertir el canceller, Sebastian Kurz.

tracking