SEGRE

EUROPA MIGRACIÓ

L'èxode sirià provoca dos morts a la frontera entre Turquia i Grècia

Atenes i Ankara s’acusen mútuament de la situació del tracte als refugiats || Brussel·les avisa Erdogan que “ningú pot fer xantatge o intimidar”

Refugiats sirians amuntegats en una furgoneta a la frontera entre Turquia i Grècia.

Refugiats sirians amuntegats en una furgoneta a la frontera entre Turquia i Grècia.EFE/EPA/ERDEM SAHIN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nen va morir la matinada de diumenge a dilluns al bolcar una barca amb 48 migrants i refugiats davant de les costes de l’illa grega de Lesbos, va informar la guàrdia costanera. Aquesta és la primera víctima mortal després de la decisió de Turquia de suspendre l’acord de migració amb la Unió Europea (UE).

L’incident es va produir a les 08.30 hora local, quan els tripulants d’una barca, que anava acompanyada per una embarcació turca fins al límit marítim amb Grècia, van fer bolcar l’embarcació, un fet que –segons la guàrdia costanera– és una pràctica comuna recomanada pels traficants per forçar el rescat.

Grècia dispara a l’aigua per frenar els migrants en pastera després de suspendre el dret d’asil

La segona víctima mortal es va produir quan un refugiat sirià va rebre un tret mentre intentava creuar Grècia per la zona del riu Evros, al sud de la ciutat turca d’Edirne.

Al drama humà cal sumar-hi també l’encreuament de retrets entre el govern grec i el turc. Així, Turquia va acusar Grècia de disparar contra gent innocent i Atenes va assegurar que la guàrdia fronterera turca encoratja els immigrants a creuar el reixat, o fins i tot llançar gasos lacrimògens des de drons contra els policies grecs.

Per la seua part, l’Alt Comissariat de l’ONU per als Refugiats va apel·lar a la “calma” per rebaixar les tensions a les fronteres de Turquia amb Grècia i Bulgària i va advertir les autoritats gregues que no poden paralitzar el sistema d’asil.

Per la seua part, el vicepresident de la Comissió Europea responsable de Migració, el grec Margaritis Schinas, va avisar Turquia que “ningú pot fer xantatge o intimidar” la UE, després que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, decidís permetre el pas irregular de milers de migrants cap a Grècia per pressionar els Vint-i-set per rebre més suports.

tracking