SEGRE

CASA REIAL POLÈMICA

Podem reclama al Congrés una investigació sobre Joan Carles I

ERC i el Grup Plural registren una iniciativa per a la creació d’una comissió

Rufián i Baldoví, al registrar al Congrés la petició per crear una comissió d’investigació.

Rufián i Baldoví, al registrar al Congrés la petició per crear una comissió d’investigació.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unides Podem va anunciar ahir dijous que treballa per crear al Congrés una comissió d’investigació sobre les suposades “activitats corruptes del rei emèrit Joan Carles I”, després que la Fiscalia suïssa comuniqués aquesta setmana que investiga una donació multimilionària que va rebre l’examiga del monarca, Corinna Larsen, des d’un compte suïssa vinculat a ell. La formació morada vol donar suport així a la iniciativa d’Esquerra Republicana i el Grup Plural, integrat per Junts per Catalunya, Compromís, Més País i el BNG.

Tots van registrar a la Cambra Baixa una petició per a la creació d’aquesta comissió amb l’objectiu que puguin determinar-se les possibles responsabilitats “civils, ètiques i polítiques” del excap de l’Estat. En concret, exigeix que el Congrés investigui els comptes irregulars de Joan Carles I i els presumptes casos de blanqueig de capitals i xantatges en relació amb l’excap de l’Estat i l’existència de xarxes i estructures opaques per a l’adjudicació de contractes, tant a Espanya com l’estranger, com les concessions de l’AVE de la Meca.

Aquesta no és la primera vegada que s’intenta que el Congrés investigui les activitats del rei emèrit, però la iniciativa sempre ha xocat amb l’oposició de PSOE i PP. En aquest sentit, els socialistes van indicar que els lletrats de la Cambra han vetat abans propostes similars, i van argumentar que el Congrés no pot controlar qui ocupa la Prefectura de l’Estat.

D’altra banda, segons va informar el diari anglès The Daily Mail, Corinna denunciarà el CNI per haver-la amenaçat i desprestigiat perquè no revelés “secrets d’Estat” que teòricament coneixia.

Anticorrupció demana a Suïssa dades de les suposades donacions La Fiscalia Anticorrupció ha remès una comissió rogatòria a Suïssa per obtenir informació sobre la investigació que la justícia helvètica segueix per la suposada donació de 65 milions d’euros que el rei emèrit Joan Carles I va realitzar des d’un compte panameny vinculat al monarca a la seua examiga Corinna Larsen. L’advocat de l’empresària va afirmar que els diners van ser “un regal no sol·licitat” per la seua clienta i la va desvincular de qualsevol trama judicial per comissions irregulars.

tracking