SEGRE

EUROPA MIGRACIÓ

Turquia evitarà les devolucions en calent de migrants a la frontera

Ankara amenaça d’obrir la frontera amb Síria i permetre que els desplaçats a Idlib viatgin cap a Europa || Borrell diu que se’ls fa servir com a “armes”

L’ONU ha denunciat la situació que travessen els migrants a la frontera grecoturca, sobretot els menors.

L’ONU ha denunciat la situació que travessen els migrants a la frontera grecoturca, sobretot els menors.MOHSSEN ASSANIMOGHADDAM/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de l’Interior turc, Süleyman Soylu, va anunciar ahir que Turquia enviarà un total de mil agents d’unitats especials de la policia a la frontera amb Grècia per evitar les devolucions en calent per part de les autoritats hel·lenes dels migrants que intentin creuar.

“Grècia ha intentat tornar a Turquia 4.900 persones. Hem parlat amb l’Exèrcit i enviarem mil policies de les forces especials al sistema fronterer, completament equipats, per impedir aquestes devolucions”, va dir Soylu.

Així mateix, va agregar que Turquia obrirà les fronteres amb Síria perquè els desplaçats a la regió d’Idlib puguin viatjar cap a Europa llevat que es posi fi a l’ofensiva del règim de Bashar al-Assad contra l’últim enclavament controlat pels milicians rebels al país.

Per la seua part, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va assegurar que els migrants són “utilitzats com a armes” amb referència a la situació de les persones que fugen del conflictiu lloc i proven d’entrar a la UE fonamentalment a través de Grècia des de Turquia.

Borrell va obrir amb aquestes paraules la sessió informal que celebren els ministres de Defensa de la Unió Europea (UE) a Zagreb, que es va iniciar dimecres amb un sopar de feina a la Biblioteca Nacional i Universitària de la capital croata, al qual també va assistir el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.

L’alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior va qualificar la sessió de treball d’“intensa”, en la qual van abordar les prioritats de la UE en l’àmbit militar i de seguretat.

Per la seua part, les Nacions Unides van destacar que el conflicte a Idlib suposa “una de les pitjors crisis” que viu el país en els gairebé nou anys de guerra i va reclamar una “solució diplomàtica immediata” per resoldre-ho i garantir la protecció dels civils.

L’enviat especial de l’ONU per a Síria, Geir Otto Pedersen, va recordar que “Idlib és un lloc en el qual hi ha més de tres milions de civils refugiats, inclosos aquells que viuen amb por d’estar sota l’autoritat del Govern”.

“Més de 900.000 persones s’han vist desplaçades des de l’1 de desembre passat. Les dones i els nens suposen el 81 per cent dels nous desplaçats”, va detallar l’enviat especial de les Nacions Unides, abans de denunciar que “la infraestructura civil, incloses instal·lacions mèdiques i escoles, continuen patint danys i sent destruïdes”.

L’anunci es va realitzar després d’una reunió de prop de sis hores de durada a la capital russa, Moscou, en la qual els dos mandataris van abordar la recrudescència dels combats, que han derivat en enfrontaments directes entre els exèrcits de Turquia i Síria.

L’acord firmat per aquests dos dirigents contempla “el final de les accions militars” a la zona segura a Idlib a partir de la mitjanit i la creació d’un “corredor de seguretat” de sis quilòmetres al nord i el sud de l’autovia M4, que connecta les localitats d’Alep i de Latakia.

Putin i Erdogan acorden un alto el foc a la localitat d’Idlib Els presidents de Rússia i Turquia, Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan, respectivament, van anunciar ahir un acord per a un alto el foc a la província siriana d’Idlib (nord-oest), que estava previst que entrés en vigor a partir de la mitjanit d’aquest divendres.

L’ONU ha denunciat la situació que travessen els migrants a la frontera grecoturca, sobretot els menors.

L’ONU ha denunciat la situació que travessen els migrants a la frontera grecoturca, sobretot els menors.MOHSSEN ASSANIMOGHADDAM/DPA

tracking