SEGRE

SÍRIA VIOLÈNCIA

L'alto el foc a Idlib atura els bombardejos, però no els combats

Diverses organitzacions relaten xocs armats esporàdics amb morts

Milers de refugiats i migrants es mantenen en la frontera entre Turquia i Grècia.

Milers de refugiats i migrants es mantenen en la frontera entre Turquia i Grècia.SEDAT SUNA/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alto el foc anunciat per Rússia, aliada de Damasc, i Turquia, valedora de l’oposició siriana, ha aturat per ara la campanya d’atacs aeris contra els civils a la província d’Idlib, al nord-oest de Síria, malgrat un esporàdic combat la matinada de dijous a divendres que va causar diversos morts.

Ahmed al-Sheikhu, el portaveu a la ciutat d’Idlib per a la Defensa Civil siriana, coneguda com els “cascos blancs”, va assegurar en aquest sentit que “no hi ha hagut atacs aeris a la província” i que “la calma preval a Idlib i les àrees en les quals hi va haver xocs”.

Per la seua part, el director de l’Observatori Sirià de Drets Humans, Rami Abderrahman, va informar que en altres enfrontaments van morir almenys sis efectius de l’Exèrcit sirià i nou combatents del grup radical Partit Islàmic del Turquestan, present al nord de Síria i a les files del qual lluiten uigurs, una minoria ètnica xinesa de religió musulmana.

Idlib, on l’exèrcit sirià i la seua aliada Rússia estan portant a terme una ofensiva des de l’abril passat, està pràcticament dominada per l’Organisme d’Alliberament del Llevant, una aliança islamista en la qual està inclosa l’exfilial siriana d’Al-Qaeda, que Moscou i Damasc consideren terrorista.

A banda d’aquesta aliança, el Front Nacional d’Alliberament, integrat principalment per faccions sirianes que operen sota el paraigua del rebel Exèrcit Lliure Sirià (ELS), combat contra les tropes lleials al president sirià, Bashar al-Assad, i compta amb el suport de Turquia. Naji Mustafa, el seu portaveu, va assegurar que després de l’alto el foc desenes de míssils també van ser llançats cap a l’oest de la província d’Alep.

Persisteix la tensió migratòria a la frontera grecoturca Quan es compleix una setmana de la suspensió de facto del pacte migratori entre la Unió Europea i Turquia després de l’obertura de les fronteres per part d’Ankara, la crispació a la frontera grega es manté estable, però sense aparences de distensió. Ahir, forces policials gregues van carregar amb gasos lacrimògens i canons d’aigua contra grups de migrants i refugiats que intentaven creuar cap a Grècia. La part turca va respondre, també atrapant els que es trobaven entre els dos reixats.

tracking