SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Torra alerta que el Parlament pot ser una

Per acatar la retirada del seu escó mentre que el dirigent d’ERC denuncia intents de desgastar-lo || El president advoca per una llista unitària i, si no és possible, consensuar part del programa electoral

Torra es va reunir amb la junta directiva de l’Obra Cultural Balear (OCB).

Torra es va reunir amb la junta directiva de l’Obra Cultural Balear (OCB).RUBÉN MORENO / PRESIDENCIA DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va defensar ahir la sobirania de la cambra catalana i va criticar que es pugui convertir en un “Parlament simbòlic” si no es defensa el que es vota “fins a les últimes conseqüències”.

En un sopar col·loqui a Petra, organitzat divendres per l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, Torra va tornar a reclamar el seu escó recordant que “qualsevol decisió que prengui el Parlament és d’obligat compliment”.

Torra advoca per rectivar la mobilització cap a la independència com va exhortar Puigdemont

El president va reiterar que els catalans voten els seus representants per defensar unes determinades idees i que “no es pot trair mai la seua voluntat”. A més, va fer una crida a la unitat de l’independentisme i a pactar una estratègia conjunta per negociar amb l’Estat.

Quim Torra va reconèixer que la repressió de l’Estat espanyol posterior a l’1-O va colpejar el moviment independentista, però va lloar l’ambició i la força del moviment i va fer una crida a “recuperar la iniciativa” a través d’un horitzó comú. “No ens hem de deixar arrossegar pels factors externs del procés”, va manifestar. Per això, el president va recordar les paraules del president Carles Puigdemont de la setmana passada a Perpinyà i va demanar reactivar la mobilització perquè sigui “definitiva”.

D’altra banda, Torra, va proposar ahir que el seu partit, JxCat i ERC es presentin als pròxims comicis autonòmics amb la mateixa oferta electoral de “ruta cap a la independència”. “Si no és possible una llista unitària, com a mi m’agradaria i com crec que és l’objectiu que vol la majoria del moviment independentista, sí que apel·lo als partits polítics que siguin capaços de consensuar una part del programa electoral en la qual es traci la ruta cap a la independència”, va subratllar.

Per la seua part, el president del Parlament, Roger Torrent, va lamentar, en una entrevista al diari Ara, la polèmica entre els independentistes arran de l’escó de Torra, i l’ordre de la JEC perquè l’hi retiri. Sota el seu criteri, “és una evidència” que gran part de l’enfrontament per aquesta qüestió respon a “un intent de desgastar” la seua figura “per aquesta competència interna del moviment que s’ha viscut durant tota aquesta legislatura”. “Una competència interna que ens ha portat massa vegades a un esquema: o imposició o desgast. O compres directament la meua posició o intento desgastar-te electoralment”, va sentenciar. Va insistir que “el que és evident és que no és el president del Parlament que pren o posa actes de diputat”.

“De fet, el que hem fet sempre aquí és defensar la condició de president de la Generalitat i preservar l’efectivitat dels acords que es prenen al Parlament de Catalunya”, va afegir Torrent.

ginebra

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, es va posar ahir a disposició del partit i es va oferir per anar a les llistes d’ERC en les pròximes eleccions al Parlament. “Si és útil i la militància considera que sí, ho faré encantadíssima de la vida”, va assegurar Rovira a Catalunya Ràdio. “Per a mi, tot el que sigui fer exercici dels meus drets polítics té tot el sentit del món. Perquè estic lluitant contra una repressió i una persecució política”, va agregar, confirmant la seua voluntat d’anar a la pròxima candidatura republicana. En paral·lel, va defensar la taula de negociació amb Madrid però el va avisar que si vol pressupostos “ja ha de fer passos en el diàleg”.

De tota manera, va criticar la decisió del president Torra de convocar eleccions després de l’aprovació dels pressupostos 2020. “No em sembla un bon argument convocar de nou la ciutadania perquè som incapaços de posar-nos d’acord quan tenim un embat de l’Estat”, va lamentar. “Si els independentistes no estem d’acord, hem d’asseure’ns i posar-nos-hi”, va recalcar Rovira, que no es va mullar sobre si Torra ha estat un bon president. “El president de la Generalitat hauria d’haver estat qui va sortir elegit com a tal en les eleccions del 21-D”, va manifestar Rovira, referint-se a Carles Puigdemont.

Gabriel Rufián, partidari que s’investigui Laura Borràs El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, no va aclarir ahir si la seua formació donarà suport al suplicatori que el Tribunal Suprem preveu enviar a la Cambra per investigar la portaveu de Junts, Laura Borràs, per presumptes irregularitats en l’adjudicació de divuit contractes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) a un amic quan hi era al capdavant. No obstant, és partidari que, “en tot cas, s’investigui i que s’assumeixi la responsabilitat que s’hagi d’assumir”, va dir, presumint que el seu partit acumula “noranta anys d’història impol·luta”. “Som els campions de les polítiques anticorrupció”, va subratllar en una entrevista.

Torra es va reunir amb la junta directiva de l’Obra Cultural Balear (OCB).

Torra es va reunir amb la junta directiva de l’Obra Cultural Balear (OCB).RUBÉN MORENO / PRESIDENCIA DE LA GENERALITAT

tracking