SEGRE

POLÍTICA POLÈMICA

Alfred Bosch dimiteix per la mala gestió d'un cas d'assetjament sexual del cap de gabinet

El conseller va cessar l’implicat però no va activar el protocol que exigeix la Generalitat en aquests casos || Torra carrega contra ell i anuncia l’obertura d’una investigació per aclarir per què no en va informar

Alfred Bosch acompanyat de Marta Vilalta mentre anunciava la dimissió a la seu d’ERC.

Alfred Bosch acompanyat de Marta Vilalta mentre anunciava la dimissió a la seu d’ERC.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tempesta política desencadenada ahir per un cas d’assetjament sexual al departament d’Acció Exterior de la Generalitat va acabar amb la dimissió d’Alfred Bosch com a conseller. El diari Ara va publicar que Bosch hauria cessat l’excap de gabinet Carles Garcias Hernández al conèixer que contra ell pesaven prou indicis que havia pogut cometre assetjament sexual a treballadores del departament. Al sortir a la llum els motius del cessament, el departament va explicar que “després de rebre informacions sobre actituds masclistes i sexistes d’un treballador eventual del departament, es va impulsar d’ofici una investigació interna per aclarir els fets”.

No obstant, aquestes explicacions no van convèncer el president Quim Torra, que va convocar Bosch per exigir-li explicacions per la “no-activació del protocol de la resolució de situacions d’assetjament sexual” exigit per la Generalitat. A més li va anunciar l’obertura d’una actuació des de la inspecció de serveis de personal de Funció Pública per aclarir els motius pels quals no es va activar el “protocol obligatori”. En un comunicat, l’Oficina del President va destacar que la conselleria de Bosch no va comunicar el cas a la direcció general de Funció Pública, sota el paraigua del departament que encapçala el conseller Jordi Puigneró, de JxCat. Aquest últim també va carregar contra el seu company al Govern per haver adoptat decisions “unilaterals”, malgrat tractar-se d’un cas que afecta “drets laborals i personals” de treballadores públiques. Al contrari, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va defensar que Bosch va actuar de forma “contundent” al cessar l’excap de gabinet. Així mateix, va subratllar que també des del partit es va actuar amb l’activació del protocol intern i no el de la Generalitat com li havia retret Torra. A més, va assenyalar que va obrir una investigació per aclarir els fets i va suspendre Garcias de la militància. Per la seua part, en una compareixença des de la seu d’Esquerra, Bosch va dimitir del càrrec al capdavant d’Exteriors al considerar que la situació durant les “últimes hores” a la conselleria era “insostenible” i, tot i que “havia intentat resoldre” l’assumpte “al millor possible”, va reconèixer que “segurament” no ho va fer “prou bé i ràpid”. Després de la seua marxa, el president d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va assegurar que Bosch demostra l’“autoexigència” d’ERC i demana a la resta de partits que siguin iguals.

Els partits de l’oposició reclamen arribar “fins al fons” del cas Els partits de l’oposició del Govern van exigir ahir, al conèixer-se el cessament del cap de gabinet del conseller d’exteriors per assetjament sexual, explicacions sobre com es va gestionar el cas. Des del PSC, la portaveu parlamentària, Eva Granados, va exigir la compareixença de Bosch perquè expliqués per què no va activar els protocols reglamentaris quan es va denunciar el cas i li va retreure que hagi tractat el tema “d’aquesta manera tan vergonyosa i denunciable”. En aquesta mateixa línia es va pronunciar el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que va reclamar que tots els partits polítics es comprometin a “expulsar el masclisme de les institucions” i van reclamar una investigació sobre el cas.

tracking