SEGRE

POLÍTICA RÚSSIA

Llum verda perquè Putin perpetuï el mandat més enllà del 2024

La proposta permetrà al líder tornar a presentar-se a president

Vladímir Putin.

Vladímir Putin.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Duma russa va aprovar ahir l’esmena constitucional que suprimeix el límit de dos mandats presidencials, malgrat que l’actual mandatari, Vladímir Putin, havia manifestat en un primer moment reticència a un canvi d’aquesta mena, que li permetrà seguir al capdavant del càrrec una vegada completat el seu actual mandat l’any 2024.

En concret, l’esmena aprovada afirma que “la regulació establerta del nombre admissible de mandats no impedeix a la persona que va exercir o exerceix el càrrec de president de Rússia, en el moment de l’entrada en vigor d’aquesta esmena, de participar com a candidat en les eleccions presidencials independentment del nombre de mandats que hagi exercit o exerceix”. En una intervenció davant de la Cambra Baixa, que no estava prevista inicialment, Putin va afirmar que no és “convenient” procedir a suprimir el límit de dos mandats presidencials de la Constitució, si bé no va tancar la porta a aquesta possibilitat si compta amb l’aval del Tribunal Constitucional. En tot cas, les esmenes aprovades les hauran d’avalar ara els ciutadans, que estan cridats a les urnes en un referèndum el proper 22 d’abril.

Putin va presentar el mes de gener passat un paquet d’esmenes constitucionals, que la Duma va aprovar en primera lectura. Els canvis preveuen la transferència d’una part dels actuals poders presidencials al Parlament. En concret, la Cambra obtindria el dret a aprovar les candidatures del primer ministre, dels seus segons i dels ministres d’Exteriors, Interior, Defensa, Justícia i Emergència després de consultar-ho amb el Senat.

tracking