SEGRE

CONGRÉS INVESTIGACIÓ

PSOE, PP i Vox impedeixen crear una comissió sobre els comptes a Suïssa de Joan Carles I

Els lletrats de la Cambra Baixa afirmen que el rei emèrit és inviolable || Unides Podem, ERC, JxCat i altres formacions exigien investigar si ha existit un “presumpte blanqueig de capitals”

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i el vicepresident primer de la Mesa, Alfonso Rodríguez.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i el vicepresident primer de la Mesa, Alfonso Rodríguez.PACO CAMPOS/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa del Congrés, seguint el criteri dels lletrats, va rebutjar ahir tramitar les dos peticions de crear una comissió d’investigació sobre suposats comptes i donacions atribuïdes al rei Joan Carles I. Això sí, a la votació es van dividir els dos socis del Govern de coalició: Unides Podem va donar suport a les iniciatives, mentre que el PSOE va donar suport a la seua inadmissió al costat de PP i Vox. A la reunió d’ahir, la Mesa del Congrés va estudiar dos sol·licituds per crear una comissió sobre Joan Carles I, presentades al conèixer-se que la Fiscalia suïssa investiga una suposada donació de 100 milions de dòlars atribuïda a Joan Carles I i amb destinació a la seua amiga Corinna Larsen, uns diners presumptament vinculats amb comissions de l’Aràbia Saudita. Aquesta donació correspon al 2012, quan encara era cap d’Estat.

Una de les peticions la va registrar ERC i el Grup Plural que comparteixen Junts, Compromís, Més País i el BNG. L’objectiu és investigar els presumptes comptes irregulars de Joan Carles I a Suïssa i altres paradisos fiscals a nom de tercers, així com determinar les consegüents responsabilitats “civils, ètiques i polítiques” de l’excap de l’Estat. L’altra la va promoure Unides Podem i al text es parla de la “presumpta comissió, entre d’altres, de possibles delictes de blanqueig de capitals” i s’indica que “no resulta descartable que aquests s’estiguin executant actualment o s’haurien executat posteriorment” a l’abdicació del rei emèrit, que va tenir lloc el juny del 2014, moment, subratllen, “en el qual va deixar de ser inviolable d’acord amb l’article 56.3 la CE”.

La Mesa del Congrés va rebutjar dos peticions de creació d’una comissió d’investigació

Com en iniciatives similars, els lletrats van redactar un informe en contra de l’admissió a tràmit de les peticions en què reiteraven els antecedents i la interpretació que ha fet el Tribunal Constitucional sobre la posició de la Prefectura de l’Estat. La presentació d’aquesta iniciativa ja va aprofundir les diferències entre PSOE i Unides Podem. Els socialistes es van desmarcar de la petició i van recordar que els lletrats sempre s’han oposat a qualificar iniciatives de control de la corona. “És simplement llegir-se la Constitució i saber que el rei és inviolable”, va resumir la portaveu del Grup Socialista, Adriana Lastra.

I a la votació, aquesta divisió es va materialitzar. El PSOE, a més del PP i Vox, va donar suport a l’informe dels lletrats i van acordar la inadmissió d’aquestes iniciatives.

En aquest sentit,

els tècnics d’Hisenda van lamentar el setembre del 2018 que l’informe de l’Oficina Nacional d’Investigació del Frau (ONIF) que es va enviar al jutge al voltant de les declaracions de l’IRPF, Impost sobre el Patrimoni i Béns a l’estranger del rei emèrit fos tan simple com per afirmar que de la informació analitzada el rei emèrit no figurava com a titular de comptes a Suïssa –com es desprèn de la interlocutòria de sobreseïment provisional, del setembre del 2018, del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional–, i no investigués cap d’aquestes presumptes propietats i comptes milionaris.

Gestha demana a Hisenda que indagui si hi va haver frau fiscal Els tècnics del ministeri d’Hisenda (Gestha) van demanar ahir a l’Agència Tributària investigar Joan Carles I per presumptes delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals. Ho van fer després que la Mesa del Congrés rebutgés la creació d’una comissió d’investigació.

tracking