SEGRE

EUA ELECCIONS

Joe Biden avança com a candidat a la Casa Blanca

Al vèncer Sanders, que descarta llançar la tovallola, a Michigan || Veus al partit demanen acabar amb les primàries

Joe Biden, acompanyat de la seua dona, Jill.

Joe Biden, acompanyat de la seua dona, Jill.TRACIE VAN AUKEN/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El senador esquerrà Bernie Sanders no va poder repetir la victòria de fa quatre anys en l’importantíssim estat de Michigan, demarcació que dimarts li va enfonsar les aspiracions presidencials i va alçar l’exvicepresident Joe Biden com el probable candidat demòcrata a la Casa Blanca. La derrota a l’estat de Michigan –sumada a les de Missouri i Mississippi també dimarts– va ser tan severa que Sanders no va donar la cara per valorar els seus resultats.

Priorities USA, l’organització recaptadora més gran de fons per al Partit Demòcrata a nivell nacional, va anunciar que posava la seua maquinària al servei de Joe Biden, al considerar que “les matemàtiques ara són clares” i que les primàries estan vistes per a sentència.

Priorities USA, la recaptadora de fons més gran per als demòcrates, ajudarà només Biden

Des de l’aparell demòcrata, veus com la del congressista Jim Clyburn, el suport del qual va ser vital per a l’aclaparadora victòria de Biden a l’estat de Carolina del Sud, van instar el partit a intervenir-hi per “acabar amb les primàries” i que cancel·li els debats que vénen. Bill Clinton va guanyar a Michigan els anys 1992 i 1996, Al Gore ho va fer el 2000, John Kerry el 2004 i Barack Obama el 2008 i el 2012. Els demòcrates donaven tan per assegurat l’estat que Hillary Clinton ni tan sols va fer campanya aquí el 2016.

Sanders havia posat tota la carn a la graella per guanyar a Michigan, relativitzant les aclaparadores victòries de Biden en estats conservadors del sud, on els demòcrates no tenen possibilitats de guanyar a les presidencials. Però els resultats, amb Biden al 53% davant el 38% de Sanders, van ser demolidors per a les aspiracions del senador, que en els últims dies havia cancel·lat esdeveniments de campanya en altres estats per centrar-se en exclusiva en Michigan.

Per la seua part, el president Donald Trump va guanyar les primàries republicanes a la Casa Blanca gràcies a les seues victòries en aquest estat, així com a Mississippi, Missouri, Idaho i Washington.

tracking