SEGRE

ESNOTICIA

Trump admet la gravetat de la crisi i declara l'emergència nacional

Macron advoca per controls a l’espai Schengen per aturar la infecció || Alemanya obre línies de crèdit “sense límit” i Brussel·les augura una recessió

Un operari desinfecta un tren a la ciutat xilena de Valparaíso.

Un operari desinfecta un tren a la ciutat xilena de Valparaíso.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, va declarar ahir la situació d’emergència nacional als Estats Units a causa del coronavirus. En un missatge des de La Casa Blanca, va anunciar que destinarà 50.000 milions de dòlars de fons federals per fer front a la pandèmia que, fins al moment, ha deixat 41 morts i prop de 1.700 casos als EUA. “Per donar curs al poder del Govern federal, avui declaro una emergència nacional”, va manifestar Trump, que es va felicitar d’“haver tancat a temps” les fronteres. “Amb aquesta mesura ajudarem els metges a fer la seua feina”, va assegurar. A més, va anunciar que ha arribat a un acord amb la sanitat privada per portar a terme totes les anàlisis per detectar el coronavirus que siguin pertinents.

D’altra banda, al Vell Continent, el president francès, Emmanuel Macron, va advocar per reforçar els controls dins de l’espai Schengen, que inclou 22 estats europeus, per aturar la pandèmia.

L’OMS mira a Itàlia i a Espanya, els dos estats més afectats en aquest moment pel Covid-19

Per la seua part, el primer ministre gal, Edouard Philippe, va anunciar la prohibició de les concentracions que superin el centenar de persones com a mesura de prevenció. En un altre ordre, el ministre alemany de Finances, Olaf Scholz, va prometre una línia de crèdit “sense límit” per evitar problemes de liquiditat en el seu teixit empresarial. “Posarem des del principi totes les armes sobre la taula”, va subratllar. Igualment, va apostar per la “flexibilitat fiscal” a Europa perquè els Vint-i-set, independentment del dèficit que tinguin, “puguin fer el que necessiten”. I és que la Unió Europea va vaticinar ahir que l’economia comunitària podria entrar en recessió aquest any, encara que es recuperaria el 2021. “El creixement del PIB real el 2020 podria caure per sota de zero o fins i tot ser substancialment negatiu degut al Covid-19, i una resposta econòmica coordinada per part de les institucions de la UE i els estats membres és clau per mitigar les repercussions econòmiques”, van manifestar les autoritats comunitàries en un document intern.

Europa ja s’ha convertit en l’epicentre de la pandèmia del coronavirus, segons va anunciar ahir l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que va posar el focus a Itàlia i Espanya, a l’ull de l’huracà de la malaltia. El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va afirmar ahir mateix que “el nombre de casos i morts notificats diàriament a Europa supera al de la resta del món, a excepció de la Xina”, i fins i tot “és més gran que el que tenia aquest últim país “en el moment més àlgid de l’epidèmia”.

A la pregunta de quan s’estima que s’assolirà el pic de contagis al món, la cap de la unitat de malalties emergents de l’OMS, Maria Van Kerkhove, va manifestar que no es pot predir, però que “cal preparar-se per a qualsevol escenari”. I és que la pandèmia del Covid-19, present en 123 països del planeta, ja ha segat la vida de més de 5.000 persones i n’ha infectat 132.000 a tot el món. Els curats, per la seua part, s’acosten als 1.500. En el cas d’Itàlia, els morts van arribar ahir a les 1.266 persones, 250 defuncions més un únic dia.

Un operari desinfecta un tren a la ciutat xilena de Valparaíso.

Un operari desinfecta un tren a la ciutat xilena de Valparaíso.EUROPA PRESS

Un operari desinfecta un tren a la ciutat xilena de Valparaíso.

Un operari desinfecta un tren a la ciutat xilena de Valparaíso.EUROPA PRESS

tracking