SEGRE

ESNOTICIA

El Govern avisa que no acceptarà que li “confisquin” competències

La Generalitat acusa l’Estat central d’actuar “tard i malament” i reclama una resposta per confinar Catalunya || Buch va demanar tancar ports i aeroports

Els consellers, ahir a la compareixença de premsa ahir des del Palau de la Generalitat.

Els consellers, ahir a la compareixença de premsa ahir des del Palau de la Generalitat.RUBÉN MORENO/PRESIDÈNCIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, va assegurar ahir que des de la Generalitat estan disposats a treballar conjuntament contra el coronavirus, però no permetran “que es vulnerin” les seues competències. En roda de premsa telemàtica des del Palau de la Generalitat, Budó va explicar que el president de la Generalitat, Quim Torra, va trucar al lehendakari, Iñigo Urkullu, per mostrar-li “preocupació per la confiscació de competències”. Així ho va dir després de saber-se que els ministres de Defensa, Interior, Transports i Sanitat tindran competències per actuar i dictar ordres sota la direcció del president del Govern, Pedro Sánchez, durant el temps que es prolongui l’estat d’alarma. “El que es tracta és de col·laborar, però no d’una invasió de competències”, va subratllar Budó, que va criticar que el Govern hagi actuat tard i malament, en les seues paraules, per respondre a l’emergència del coronavirus.

Així mateix, va destacar que el Govern ha pres mesures que han anat més enllà de les que havia pres l’Executiu central, i va reiterar la petició perquè el Govern freni “entrades al país” per ports, aeroports i via ferroviària. Budó va considerar que “hi ha d’haver un front comú” de comunitats que reclamin aquestes competències i va afirmar que els serveis sanitaris, de seguretat i d’emergència a Catalunya estan actuant amb absoluta professionalitat.

A més, la consellera de presidència va assenyalar que “no hi ha un canvi substancial en el que està fent el Govern de Catalunya” respecte al que indica l’esborrany del reial decret que va aprovar ahir el Consell de Ministres de forma extraordinària. A través de Twitter, Torra va explicar que havia trucat a Urkullu i va assegurar que van coincidir que “no es pot acceptar” que el Govern els “confisqui” les competències en salut, seguretat i transports. Per la seua part, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va reiterar que perquè hi hagi un confinament efectiu de Catalunya s’han de tancar els accessos per ports, aeroports i via ferroviària per evitar transmissions del coronavirus.

“L’Estat no ens ha respost”, va retreure Buch, que va afegir que l’esborrany del reial decret no dóna resposta a la seua petició i va destacar que Catalunya ha pres mesures quan la situació no era tan adversa com a la resta d’Espanya. “Ells poden actuar amb les comunitats autònomes que no han fet la feina”, va afirmar el titular d’Interior, i va destacar que a Catalunya s’han pres mesures amb disciplina.

soses

Els Mossos d’Esquadra van portar a terme ahir controls policials conjunts amb personal del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a l’autopista AP-2 a Soses, al límit amb Aragó, per detectar possibles casos de coronavirus. En el control d’ahir, els Mossos d’Esquadra van controlar un total de 103 vehicles i van derivar una dotzena persones al SEM, al ser passatgers que presentaven símptomes que podien ser sospitosos. Està previst que durant el matí d’avui diumenge es dugui a terme un altre control conjunt al mateix punt per garantir que es compleixen les restriccions habilitades per la Generalitat per frenar els contagis a Catalunya. Així mateix, el mateix control es va fer a l’estació de l’AVE de Sants de Barcelona.

L’objectiu és controlar la mobilitat de les persones que arriben a Catalunya amb el tren d’alta velocitat a l’estació i vigilar si presenten símptomes. També avui es farà un control a l’AP-7 a Amposta.

Els consellers, ahir a la compareixença de premsa ahir des del Palau de la Generalitat.

Els consellers, ahir a la compareixença de premsa ahir des del Palau de la Generalitat.RUBÉN MORENO/PRESIDÈNCIA

tracking