SEGRE

ESNOTICIA

Què es podrà fer i què no?

Les mesures del Govern només permeten sortir al carrer per anar a treballar o a urgències || Estaran obertes botigues d’aliments i també perruqueries, estancs i tintoreries

El Consell de Ministres d’ahir amb Pablo Iglesias malgrat estar en quarantena.

El Consell de Ministres d’ahir amb Pablo Iglesias malgrat estar en quarantena.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

COSES QUE ES PODEN FER

Es podrà anar als supermercats i als ambulatoris?

Es podrà circular per les diverses vies d’ús públic per adquirir productes farmacèutics i de primera necessitat. També ho estarà per a l’assistència a centres sanitaris.

Obren les empreses i s’hi pot anar a treballar?

Està permès el desplaçament al lloc de treball per portar a terme la prestació laboral, professional o empresarial.

Si a la família hi ha una persona gran, menor, dependent o discapacitada, tinc algun tipus de restricció respecte a elles?

Està permesa l’assistència i cura a persones grans, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.

Tancaran les entitats bancàries?

No. El desplaçament a les entitats financeres o asseguradores està permès.

Quins comerços estaran oberts al públic?

Els de productes ortopèdics, òptiques, premsa, combustibles, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per a mascotes, perruqueries, tintoreries, i comerç per internet, telefònic o bé per correspondència.

Puc quedar-me als comerços oberts el temps que vulgui?

La permanència en supermercats i farmàcies haurà de ser “l’estrictament necessària”, segons el decret, que apunta que s’evitaran les aglomeracions i es controlarà que consumidors i empleats mantinguin la distància de seguretat d’almenys un metre.

Poden tornar les persones amb residència a Espanya i que són a l’estranger?

Qualsevol espanyol a l’exterior pot tornar a Espanya, sempre que justifiqui la seua residència, i des d’aquell moment tindrà, com la resta de ciutadans, limitats els seus moviments dins de les excepcions esmentades en aquest reial decret.

COSES QUE NO ES PODEN FER

Puc anar a bars o restaurants?

Els bars i restaurants, així com els centres comercials que no estiguin dedicats a l’alimentació, estaran tancats durant quinze dies. Segons va anunciar Pedro Sánchez, els ciutadans no podran “anar a sopar a la casa d’un amic o a un local de lleure”. “No podran anar a una terrassa, a la muntanya o a una estació d’esquí”, va afegir. De fet, aquests equipaments, com els culturals, restaran també tancats.

Puc anar a comprar o al metge acompanyat?

Els escenaris en els quals es permeten els desplaçaments que facin abandonar el domicili es refereixen a sortides “individuals” i només es permet l’acompanyament a persones amb mobilitat reduïda.

Poden anar els nens al col·legi?

El Govern central decreta la suspensió de l’activitat educativa i la presència en tots els centres i etapes, cicles, graus, cursos i nivells d’ensenyament, encara que ordena que es mantinguin les activitats educatives “a través de les modalitats a distància i online, sempre que sigui possible”.

Puc anar a l’església o altres centres de culte?

L’assistència als llocs de culte i les cerimònies civils i religioses, “incloses les fúnebres”, “es condicionen a l’adopció de mesures organitzatives” que evitin les aglomeracions per garantir la distància d’un metre entre persones.

Puc agafar l’autobús o el metro?

Sí, però mantenint les mesures de seguretat i prevenció entre els usuaris, per evitar aglomeracions, i la distància d’un metre.

MESURES SOL·LICITADES QUE L'EXECUTIU VA DESCARTAR

S’ha aprovat el confinament de les comunitats autònomes

No, l’Executiu central rebutja la petició de la Generalitat d’aïllar Catalunya de la resta d’autonomies al considerar que és una mesura innecessària la de limitar els moviments dels ciutadans en tot l’àmbit espanyol. Segons Pedro Sánchez, “el virus no entén de fronteres”. El Govern havia sol·licitat poder aïllar Catalunya davant de l’augment dels contagis de coranavirus.

Les mesures són immediates?

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar divendres la declaració de l’Estat d’alarma, però sense concretar les mesures concretes que això suposaria. No va ser fins ahir passades les nou de la nit que va comparèixer de forma pública per explicar les mesures que afectaven els ciutadans. A més, fins i tot es va arribar a assenyalar que aquest decret no entraria en vigor fins demà dilluns, cosa que podia ser certa en el cas de la mobilitat.

S'ha confinat Madrid?

Era una de les propostes després que la comunitat autònoma vegi augmentar dia rere dia el nombre de contagis per Covid-19, però finalment l’Executiu central ha descartat el confinament de la capital espanyola malgrat les queixes provinents de la costa valenciana i murciana.

Entren en vigor ja les mesures econòmiques?

No, fins dimarts que ve, ja que s’han d’aprovar en el pròxim Consell de Ministres. Així doncs, queden en l’aire mesures de suport a treballadors, autònoms, empresaris, famílies i també col·lectius vulnerables.

ALGUNS DUBTES SOBRE LES RESTRICCIONS A CATALUNYA

Es pot entrar o sortir dels municipis?

Es demana que no hi hagi mobilitat, però només està restringida a Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí.

Estan obertes les botigues d’aliments?

Sí, com a servei essencial. La distribució alimentària està garantida i es pot sortir a comprar evitant aglomeracions i mantenint un metre de distància.

Es pot quedar amb gent al carrer?

Sí, si són trobades puntuals i reduïdes en espais oberts, amb mesures de protecció, i no és recomanable portar els nens al parc. Es pot anar a casa d’un amic o familiar però no és recomanable. Els cinemes, teatres, bars i equipaments culturals estan tancats.

Es pot visitar familiars depenents?

Sí, per garantir l’atenció que necessitin. I els cuidadors que atenguin persones dependents també, amb mesures de protecció.

Puc passejar la mascota?

Sí, mantenint distàncies i mesures de protecció i seguretat amb la resta.

Puc anar a una cita mèdica?

Si no és urgent, millor ajornar-la, igual que les visites de rehabilitació.

Puc anar a fer una gestió a l'ajuntament?

Abans d’anar-hi, consultar amb el consistori si es pot fer el tràmit de forma telemàtica o ajornar-lo.

tracking