SEGRE

POLÍTICA

Torra fa una crida als ciutadans a "autoconfinar-se"

Reclama "cessar tota activitat que no sigui imprescindible"

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida aquest diumenge a la ciutadania a "autoconfinar-se tant aviat com sigui possible" i que només surtin de casa a treballar els sectors de l'alimentació, l'atenció i assistència sanitària i els serveis essencials. En una compareixença, Torra ha emplaçat tots els treballadors, ciutadans i empresaris a fer un "acte de responsabilitat i de generositat amb un compromís cívic i solidari" i facin una "aturada de país".

El cap del Govern ha reclamat així "cessar tota activitat que no sigui imprescindible".

Torra ha criticat el president Sánchez per "recentralitzar" i ha avisat que la Generalitat "seguirà prenent decisions".Durant la compareixença Torra ha dit que les mesures anunciades pel govern espanyol "no són suficients" i que "no serviran per aturar el contagi del virus". "Cal restringir d'una manera dràstica la mobilitat. S'han de suspendre els moviments que no siguin per a la compra d'aliments, de productes farmacèutics i de primera necessitat, així com la prestació de serveis essencials", ha reclamat.

Ha dit que durant la reunió amb la resta de presidents de les comunitats autònomes, ha lamentat que davant la pandèmia del coronavirus s'hagi optat per la "imposició" i la "confiscació" de competències de Catalunya. Torra ha assegurat que l'estat d'alarma s'ha posat "al servei d'una idea antiga d'Espanya i d'un pla de mesures insuficient i ineficaç. La Constitució no és un fàrmac contra els virus. Cada minut que passa sense confinar les persones a casa seva, és un minut que passa a favor del contagi i de l'expansió de la malaltia", ha alertat.

Torra ha dit que en l'actual fase "tothom s'ha de quedar a casa" i ha criticat que les demandes del Govern de confinar Catalunya "no hagin tingut resposta": "Cal tancar les fronteres i prohibir els moviments entre territoris", ha apuntat. "Qualsevol prevenció és poca en un moment d'emergència greu com l'actual", ha dit. El president de la Generalitat ha donat instruccions al conseller de Polítiques Digitals i Administració, Jordi Puigneró, perquè emeti una comunicació i que els funcionaris de la Generalitat es quedin a casa, exceptuant els sectors "imprescindibles".

També s'ha dirigit als consellers El Homrani i Chacón perquè en contacte amb patronals i sindicats implementin el confinament domiciliari. Al seu torn, al conseller d'Interior, Miquel Buch, li ha encarregat que els Mossos garanteixin el bon funcionament i compliment de l'"aturada solidària de país".

A la reunió amb els presidents autonòmics, Torra ha demanat mesures urgents en diferents àmbits. Entre les propostes hi ha suspendre els terminis de pagaments de tributs, cotitzacions de la Seguretat Social, quota d'autònoms i ampliació dels venciments, establir una indemnització als treballadors autònoms, mantenir la remuneració dels treballadors que s'han de quedar a casa i establir noves línies de crèdit sense límit de liquiditat.

També ha proposat assegurar que els ERTE no impliquin una pèrdua retributiva pels treballadors i que no consumeixin l'atur i suspendre els terminis de pagament d'hipoteques i subministraments. Moncloa diu que els presidents s'han compromès a ser lleials Segons fonts de la Moncloa, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una crida durant la videoconferència a la unitat d'acció per guanyar la batalla del coronavirus.

Els responsables de les autonomies han fet saber a Sánchez que "actuaran amb responsabilitat i lleialtat a l'aplicació del decret d'estat d'alarma".

Les mateixes fonts apunten que Sánchez s'ha compromès a analitzar les propostes fetes pels presidents autonòmics dins la "coordinació necessària" i sempre buscant "l'interès general i la preservació de la salut pública".

Torra fa una crida als ciutadans a

Torra fa una crida als ciutadans a "autoconfinar-se"ACN

Torra fa una crida als ciutadans a

Torra fa una crida als ciutadans a "autoconfinar-se"ACN

tracking