SEGRE

CORRUPCIÓ CASA REIAL

Sánchez veu “coherent i necessària” la decisió del rei Felip VI de desmarcar-se del seu pare

ERC pregunta a Brussel·les si Borrell coneixia les relacions de Joan Carles I amb l’Aràbia Saudita || Arrimadas aplaudeix la decisió però no aclareix si Cs recolzaria una investigació al Congrés per investigar-ho

Imatge d’arxiu del rei Felip VI i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Imatge d’arxiu del rei Felip VI i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va donar ahir suport a les mesures preses pel rei Felip VI per distanciar-se de possibles activitats patrimonials del seu pare, el rei emèrit Joan Carles I, i creu que són “necessàries i coherents” amb la transparència i “exemplaritat” que impulsa l’actual cap d’Estat.

Diumenge passat la Casa Reial va comunicar que Felip VI havia renunciat a l’herència personal que li pugui correspondre del seu pare i va anunciar que s’ha eliminat l’assignació de gairebé 200.000 euros anuals que Joan Carles I cobrava dels pressupostos de la Casa del Rei. També va revelar que l’abril del 2019 va manifestar davant de notari que no acceptava cap vinculació amb la fundació Lucum, que és objecte d’investigació judicial.

Josu Erkoreka considera urgent per a la democràcia aclarir si Joan Carles I va cobrar comissions il·legals

L’associació està investigada per haver rebut una suposada donació de l’Aràbia Saudita de 65 milions d’euros i, segons The Telegraph, el rei Felip VI figura com a segon beneficiari.

Per la seua part, l’eurodiputada d’ERC Diana Riba va demanar a la Comissió Europea saber si l’exministre d’Exteriors i actual alt representant de la UE, Josep Borrell, coneixia les “relacions” que Joan Carles I tenia amb l’Aràbia Saudita i demana que digui si els “negocis foscos” i el “possible blanqueig de capitals” del rei emèrit infringien la legislació europea.

En la mateixa línia que el cap de l’Executiu es va pronunciar la presidenta de Ciutadans i portaveu al Congrés, Inés Arrimadas, que va celebrar la decisió adoptada pel rei. “La decisió de Felip VI és encertada. Les institucions han de mostrar el seu compromís absolut amb la transparència i ser exemplars”, va declarar ahir en una roda de premsa.

Sobre les conseqüències judicials que això podria tenir per al rei emèrit, la líder de Ciutadans va assenyalar que el seu partit respecta la separació de poders i que respectarà les decisions que prenguin els jutges i els tribunals. El que no va aclarir és si la formació taronja donaria suport a una investigació parlamentària per aclarir aquestes qüestions.

Qui també es va pronunciar sobre aquest tema va ser el portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, que va considerar que “urgeix, des del punt de vista de la salut democràtica, aclarir si hi ha hagut un cap de l’Estat que ha cobrat comissions” i va assenyalar que el fet que el rei Felip VI renunciï a l’herència del seu pare és “una decisió personal” que pot o no pot ser compartida.

La Fiscalia espera l’informe de Suïssa per decidir si obre diligències La Fiscalia Anticorrupció, segons van assegurar ahir fonts jurídiques, espera que la seua homòloga a Suïssa li enviï tota la documentació que hagi obtingut en la investigació sobre les presumptes comissions pagades per l’obra de l’AVE a la Meca per decidir si posa les seues pròpies diligències en mans d’un jutge.

tracking