SEGRE

POLÍTICA ECONOMIA

El Govern català vol aprovar ja els pressupostos i adaptar-los a la crisi

Aragonès descarta la creació d’uns de nous perquè “tardarien sis mesos més” || Cs intenta frenar-los presentant un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries

Quim Torra va dirigir el Consell Executiu celebrat ahir per videoconferència.

Quim Torra va dirigir el Consell Executiu celebrat ahir per videoconferència.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va defensar ahir la necessitat d’aprovar com més aviat millor els pressupostos de la Generalitat del 2020 per disposar del màxim de recursos possibles davant del coronavirus i va apostar per fer després les modificacions necessàries per fer front a l’impacte econòmic que pugui suposar la pandèmia.

Budó va fer aquestes declaracions després d’una reunió per videoconferència del Consell Executiu, després que dimarts contemplés replantejar els comptes, encara que sense concretar si abans o després d’aprovar-los, mentre que el vicepresident, Pere Aragonès, apressava a aprovar-los.

La consellera va atribuir les declaracions de dimarts al fet que, “davant d’un escenari canviant” del qual es desconeixen les conseqüències econòmiques i socials que pot tenir, el Govern havia de valorar quina era la millor opció i va assegurar que l’Executiu ha optat per acabar la tramitació dels comptes. En aquest sentit va indicar que els pressupostos suposaran que la Generalitat podrà disposar de 3.000 milions d’euros més per poder fer front a la crisi generada pel Covid-19.

En aquesta mateixa línia també es va pronunciar el vicepresident, que va demanar aprovar els nous comptes, que estan en l’última fase de tramitació, per lluitar contra el coronavirus amb l’actual sostre de despesa, perquè refer-los comportaria un retard de sis mesos.

Per la seua part, tant ell com el president de la Generalitat, Quim Torra, van acusar Ciutadans d’irresponsables per portar els pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i van reclamar al partit taronja que “no impugni els comptes”.

El partit d’Arrimadas va anunciar ahir que havia presentat una petició de dictamen al CGE perquè consideren que els Pressupostos no serveixen per fer front a l’impacte econòmic del coronavirus i que contravindran l’article 135 de la Constitució al no poder complir-se les previsions inicials dels comptes, segons ells. Al contrari, Torra va defensar que tenir els pressupostos aprovats ara permetria tenir un sostre de despesa més elevat per atendre millor la crisi sanitària provocada pel virus.

tracking