SEGRE

ESNOTICIA

Sánchez anuncia una comissió per millorar la sanitat pública

Promet presentar pressupostos quan se superi la crisi || L’oposició li allarga la mà però li demana més mesures i autocrítica davant de l’emergència sanitària

Els diputats, la presidenta del Congrés i Pedro Sánchez van felicitar la netejadora de la Cambra.

Els diputats, la presidenta del Congrés i Pedro Sánchez van felicitar la netejadora de la Cambra.EFE/MARISCAL POOL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir una comissió per analitzar la situació de la sanitat pública i fer els “ajustaments necessaris” per enfortir-la quan passi la crisi del coronavirus en un al·legat per la defensa del sector públic i que analitzi els errors comesos. També va avançar que presentarà un projecte de Pressupostos Generals de l’Estat “extrasocials” quan Espanya superi al Covid-19 i va demanar per a això el suport de tots els grups parlamentaris.

Ho va fer en un ple inèdit al Congrés dels Diputats per donar comptes de l’estat d’alerta marcat per l’assistència de tan sols 23 diputats.

Tota l’oposició va mostrar en bloc el seu suport al Govern per afrontar la crisi del coronavirus i va demanar deixar enrere la batalla política, però no per això van faltar els dards al Congrés. “Senyor Sánchez, no està sol en la batalla d’aquesta pandèmia, pot comptar amb el cap de l’oposició i del PP”, va afirmar a l’inici de la seua intervenció el president del Partit Popular, Pablo Casado, que va incidir: “Aquesta batalla l’afrontem junts.” “Ja hi haurà temps de dirimir les responsabilitats, però ara és el moment de compondre llaços”, va prosseguir. Va assegurar que “trobarà més lleialtat en el PP” que “en els seus socis d’investidura”.

Tanmateix, va demanar a Sánchez “deixar el sectarisme polític”, no “confrontar el públic amb el privat” i aplicar més mesures per beneficiar els autònoms i que evitin una pujada d’impostos: “En temps de guerra, economia de guerra.” “A nosaltres, Espanya no ens importa un rave”, va dir, amb referència a les paraules d’una diputada d’ERC durant la sessió d’investidura del president, que va aprofitar per demanar que restableixi l’ordre públic “sense cedir a pressions nacionalistes”.

La mateixa petició li va fer el portaveu de Vox en aquest ple, Iván Espinosa de los Monteros, que va oferir el suport del seu partit i del seu president, Santiago Abascal, per combatre el coronavirus “sense cedir al xantatge dels qui volen trencar Espanya”.

El portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, va defensar les mesures adoptades pel Govern espanyol, que va qualificar de “valentes”, però va demanar més accions per als autònoms i col·lectius vulnerables.

“Menys unitat patriotera de cartró pedra i més sanitat pública”, va etzibar.

JxCat va decidir no assistir per seguretat i perquè promou el confinament total, igual que EH Bildu i la CUP. Cs tampoc hi va acudir.

“La incompetència no comporta pèrdua de vots sinó de vides” El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va criticar en la seua intervenció la falta d’agilitat inicial a l’hora d’afrontar la crisi sanitària pel coronavirus i va advertir el Govern estatal que “la demora i la incompetència que tenim al davant no comporta pèrdua de vots, comporta pèrdues de vides”. Va retreure al president del Govern central, Pedro Sánchez, que no confinés Catalunya i Madrid i li va recordar que la falta de previsió sobre els efectes del coronavirus ha derivat ja en 500 morts.

tracking