SEGRE

LABORAL JUSTÍCIA

Els treballadors no poden ser interins eternament

Una sentència europea obre la porta a convertir-los en “indefinits no fixos” || Els jutges sancionaran els abusos

Imatge d’arxiu d’una manifestació contra la interinitat.

Imatge d’arxiu d’una manifestació contra la interinitat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Justícia Europea (TJUE) va dictaminar ahir que els tribunals espanyols han de trobar “mesures efectives” per acabar amb l’ús abusiu de contractes d’interinitat en l’administració pública i, entre les opcions que planteja, hi ha la de convertir els contractes en “indefinits no fixos” o abonar una indemnització per acomiadament.

La sentència respon a qüestions prejudicials sobre la concatenació de contractes temporals a la sanitat madrilenya. En concret, resol que el fet que un empleat públic amb contracte de durada determinada hagi consentit la renovació successiva del mateix amb l’administració no significa que la seua situació laboral ja no pugui ser considerada com a abusiva. En aquest sentit, conclou que correspon als tribunals estatals determinar quina és la sanció apropiada per castigar aquesta conducta, entre les quals esmenta reconèixer-los una indemnització “equivalent a l’abonada en cas d’acomiadament improcedent”.

Un informàtic de la sanitat madrilenya va denunciar al cap de disset anys d’encadenar contractes

Els dos casos resolts pel tribunal de justícia europeu tenien com a principal objectiu la conversió automàtica en treballadors fixos, sense passar per una oposició o un altre concurs públic, dels interins i altres empleats amb contractes temporals abusius. Es tracta de dos assumptes que van arribar a Luxemburg i que qüestionaven la successió de contractes al Servei Madrileny de Salut, que involucra un informàtic que, després de treballar durant disset anys com a interí amb contractes successius renovats, va demanar que es reconegués la condició d’empleat públic fix, però li va ser denegada.

La Plataforma d’Interins de Catalunya va celebrar la sentència i van assenyalar que aquesta “deixa molt clar com les administracions públiques al llarg de diverses dècades han gestionat de manera ineficaç la contractació pública”.

Els interins lleidatans demanen passar a ser treballadors fixos La resolució del TJUE condicionarà el futur de més de 300 interins lleidatans, que consideren que Europa els ha donat la raó i que “l’administració ha fet frau de llei amb nosaltres tots aquests anys i ara hauran de solucionar-ho”. Així ho va assegurar el portaveu d’Interins en Lluita de Lleida, Oriol Rebull, que assenyala que “continuarem lluitant per aconseguir que tots els interins als quals s’ha anat prolongant el contracte temporal passin a ser fixos”. Així mateix, Rebull va advertir que “molts interins” es plantegen portar els seus casos als tribunals i presentar reclamacions.

tracking