SEGRE

El jurat declara culpables d'assassinat amb traïdoria els acusats del crim de la Urbana

Van idear un pla per matar el nòvio d’ella perquè "obstaculitzava" la seua relació sentimental

La lectura del veredicte.

El jurat declara culpables d'assassinat amb traïdoria els acusats del crim de la UrbanaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos acusats pel crim de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral i Albert López, agents de la policia barcelonina, han estat considerats culpables aquest dilluns pel Tribunal del Jurat de l’Audiència de Barcelona d’assassinar el xicot|nuvi d’ella i també agent, Pedro R.

El jurat –configurat per nou membres– ha declarat a Rosa Peral culpable d’assassinat amb traïdoria (amb 8 vots a favor) i a Albert López culpable d’assassinat amb traïdoria (amb 7 vots a favor) per la mort de Pedro R., i es mostren contraris per unanimitat que se’ls suspengui l’execució de la pena o se’ls indulti.

Els nou membres del jurat veuen provat per unanimitat que Rosa Peral i Albert López es van conèixer patrullant junts en la Unitat de Suport Diürn de la Urbana i que mantenien una relació sentimental almenys des de principis de 2013, mentre ella continuava casada amb el pare de les seues dos filles, Rubén C.

També per unanimitat, que l’estiu de 2016 Rosa Peral va iniciar una relació amb Pedro R., que va simultaniejar amb les altres dos parelles, fins que es va separar del seu marit aquell desembre, i la relació amb la víctima "es va intensificar fortament", ell se’n va anar a viure amb ella i van manifestar al seu cercle íntim la seua intenció de casar-se i tenir un fill.

Segons el relat considerat provat per unanimitat, Albert López va revelar a la víctima que Rosa Peral havia iniciat la seua relació mentre seguia amb ell, el que va motivar "una creixent desconfiança" i freqüents discussions entre la parella, constants dubtes sentimentals i gelos de Pedro R., i posteriorment un sentiment d’hostilitat profunda d’Albert López cap a Pedro R.

Per set vots a favor i dos en contra, el jurat creu que entre març i abril de 2017, Rosa Peral i Albert López van reprendre la seua relació sentimental, i van arribar a la conclusió que Pedro R. "obstaculitzava la seua relació", i a l’abril van començar a traçar un pla per matar-lo, decidint finalment posar-lo en marxa la nit de l’1 al 2 de maig.

Amb la mateixa proporció de vots, estima que Rosa Peral va cridar aquella nit a Albert López per activar el pla: primer una trucada perduda, després una de 4 minuts, i posteriorment l’activació d’un telèfon prepagament adquirit en un establiment de Badalona (Barcelona), uns dies abans.

El pla consistia a esperar per a la consumació del crim a què Pedro R. estigués adormit o descansant, sense que es produís cap comunicació més entre ells, i divulgar insinuacions sobre l’enfrontament entre Pedro R. i l’exmarit de Peral, Rubén C.

Així, també per set vots a favor i dos en contra, es considera provat que la matinada del 2 de maig, els dos acusats, "conjuntament o almenys un d’ells amb l’anuència i col·laboració activa de l’altre", van agredir Pedro R. i li van privar de la seua vida de forma violenta, i van actuar amb una intenció comuna i aprofitant que la víctima era enterament despreocupada.

"ATAC MORTAL"

Van escollir un moment en què Pedro R. estava adormit o descansant i "el mitjà més idoni perquè ell, persona de gran corpulència i forma física, no pogués exercir defensa eficaç davant l’atac mortal de la qual va ser objecte".

Després del crim, acceptat per unanimitat, els dos acusats van utilitzar el telèfon mòbil de la víctima per fingir que seguia viu, utilitzant-lo la nit del 2 de maig en diverses ocasions, i el van desplaçar fins la casa de l’exmarit de Rosa Peral per "fingir una motivació diferent en els fets" i evitar que els relacionessin amb la mort.

També donen per provat per unanimitat que, la nit del 2 al 3 de maig, van traslladar el cadàver al maleter d’un vehicle fins una pista forestal a prop del pantà de Foix, a Castellet i la Gornal (Barcelona), i utilitzant un combustible, van calar foc al cotxe amb el cos dins del maleter.

El cadàver va quedar "enterament carbonitzat per l’acció de les flames, sense que hagin quedat restes o signes suficients de la causa violenta de la seua mort."

QUATRE DIES DELIBERANT

El Tribunal del Jurat, que va començar a deliberar –incomunicat– el dimecres 18 de març a les 13 hores l’objecte del veredicte, ha contestat a una llista de 27 preguntes sobre els fets jutjats.

A la sala de Jurat de l’Audiència de Barcelona han estat presents el magistrat president, Enrique Rovira, la fiscal substituta Elena Contreras, i els membres del jurat, a més d’advocats substituts, però no els acusats.

Peral va donar positiu en coronavirus, la qual cosa ha motivat que Albert López, el fiscal del cas, Félix Martín, l’advocat de l’acusació particular, Juan Carlos Zayas, i les defenses Olga Arderiu i José Luis Bravo, estiguin aïllats preventivament.

Finalment, Perera i López –des de l’Hospital de Terrassa i la presó de Quatre Camins– no han pogut seguir la lectura del veredicte a través de videoconferència, com estava previst inicialment, en no poder establir-se connexió ni tenir disponibilitat de videotrucada "per problemes tècnics", ha explicat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Els dos acusats, que porten en presó preventiva des del 16 de maig de 2017, s’enfronten a peticions de condemna de fins 25 anys per un delicte d’assassinat amb traïdoria.

VERSIONS CREUADES

Rosa Perera i Albert López han mantingut versions contradictòries, s’han acusat mútuament del crim en el judici i es van situar a si mateixos snomés com a encobridors, i ella fins i tot va dir que va saber que la seua parella havia mort quatre dies després de l’assassinat.

En la seua declaració en el judici, va dir que López va entrar la nit del crim a la casa on ella convivia amb la víctima saltant la tanca, i que portava una pistola i anava amb una braga i uns guants de jardineria, la qual cosa la va espantar: "Em vaig quedar immobilitzada, em vaig quedar quieta. Només em vaig moure en el moment que ell em va demanar el telèfon. Em vaig veure amb valor de tirar-li el telèfon i sortir corrent".

Albert López, en el seu interrogatori, va reconèixer que volia reactivar la seua relació amb Peral, i la va situar com a única autora de l’assassinat, a més de desvincular-se de la crema del cadàver dins d’un cotxe al costat del pantà de Foix i ha va justificar que la va encobrir perquè les emocions li van ennuvolar la intel·ligència i va patir un "segrest emocional".

tracking