SEGRE

ESCÒCIA TRIBUNALS

Alex Salmond, absolt de tretze delictes sexuals contra nou dones

El jurat declara l’expolític independentista “no culpable” de dotze càrrecs d’agressió sexual i no provat, un altre || Assegura que “algun dia” se sabrà la veritat

L’exministre principal d’Escòcia Alex Salmond, al sortir del jutjat.

L’exministre principal d’Escòcia Alex Salmond, al sortir del jutjat.ROBERT PERRY/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exministre principal d’Escòcia Alex Salmond va ser absolt ahir de tretze delictes sexuals, inclòs un d’intent de violació, contra nou dones entre 2008 i 2014, quan va estar al capdavant del Partit Nacionalista Escocès (SNP) i del Govern regional.

El jurat popular del Tribunal Superior d’Edimburg, format per 15 membres, va acordar declarar l’expolític independentista “no culpable” de 12 dels càrrecs d’agressió sexual, mentre va dictaminar que un altre no havia pogut ser provat.

Salmond, que durant el judici es va declarar innocent de totes les acusacions i les va titllar de “fabricacions deliberades amb un propòsit polític”, s’enfrontava a un delicte d’intent de violació, una agressió amb temptativa de violació i onze agressions sexuals.

En concret, el jurat va trobar “no provat” el delicte d’agressió sexual amb intent de violació contra una de les demandants, denominada Dona F, ja que per evitar-ne la identificació a cada denunciant se li va assignar una lletra.

La dona en qüestió va acusar Salmond d’obligar-la a asseure’s en un llit de Bute House –la residència oficial del ministre principal a Edimburg–, posar-se a sobre d’ella, tocar-li les natges, les cuixes i els pits, besar-la repetidament i aixecar-li el vestit.

El sistema jurídic escocès permet tres deliberacions: culpable, no culpable i no provat, que a la pràctica és molt similar a un veredicte de no culpable.

Després que la jutge comuniqués la decisió del jurat, Salmond va fer una escarida declaració als mitjans a les portes del tribunal, en la qual va agrair el suport dels seus familiars i amics, els missatges rebuts durant els dos anys que ha durat el procés i el treball del seu “brillant equip legal”.

Salmond va avançar que “els fets i les proves veuran la llum algun dia” i va assegurar que, després del veredicte, la seua confiança en el sistema judicial escocès surt “reforçada”, segons recull la radiotelevisió pública britànica.

Va afegir que el “malson” en el qual ha viscut els últims dos anys “no és res” comparat amb la situació actual que s’està produint amb l’epidèmia del coronavirus.

tracking