SEGRE

PARTITS BARÒMETRE

El CIS previ al coronavirus amplia la victòria del PSOE mentre que Podem perd pistonada

El PP i Vox pugen i Cs continua perdent suports || La sanitat irromp com a tercer problema dels espanyols i el 65% ja demanaven mesures “impopulars” abans de la declaració de l’estat d’alarma

Sánchez i Iglesias, el 12 de novembre de l’any passat, anunciat el pacte de coalició.

Sánchez i Iglesias, el 12 de novembre de l’any passat, anunciat el pacte de coalició.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) publicat ahir i que es va elaborar abans de la declaració de l’estat d’alarma dóna la victòria al PSOE en unes hipotètiques eleccions generals mentre que Unides Podem perd força. Així, els de Pedro Sánchez rebrien el 31,4% dels suports, un punt més que al baròmetre del febrer i quatre punts més que als comicis del novembre. D’aquesta manera, ampliarien el seu avantatge davant del Partit Popular, malgrat que els de Pablo Casado també pugen i marquen un 19,6% en estimació de vot. També millora Vox en relació amb el mes de febrer, aconseguint el 14,8% dels suports, gairebé un 1,4% més però per sota dels resultats obtinguts al novembre. Per contra, Unides Podem, després del repunt experimentat arran del pacte de Govern de coalició amb el PSOE, es desinfla. El CIS li atorga una estimació de vot del 12,9%. Per la seua part, Cs continua perdent simpaties i només aconseguiria el 7,2% dels suports.

Pel que fa a la valoració dels polítics, el ministre més ben valorat del Gabinet de Pedro Sánchez és el titular de Ciència, Pedro Duque, amb un 4,6. Un 4,4 rep el president, Pedro

Sánchez

, mentre que el vicepresident segon, Pablo Iglesias, es queda en un 3,7. Tanquen la llista de ministres els titulars d’Igualtat i de Justícia, Irene Montero i Juan Manuel Campo, amb un 3,6, i el de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, amb un 3,5.

Tot i que el coronavirus era encara un problema emergent en el moment en què es va elaborar el baròmetre, el 65,2 per cent dels ciutadans ja es mostraven favorables a l’adopció de mesures “impopulars” per provar de frenar-ne l’avenç a l’Estat espanyol. A més, la sanitat irromp com a tercer problema per als espanyols. La primera preocupació continua sent l’atur per a gairebé sis de cada deu ciutadans mentre que el segon lloc d’aquest rànquing l’ocupen els problemes econòmics.

El PSC guanyaria les generals a Catalunya amb 5 punts sobre ERC El PSC guanyaria les eleccions generals a Catalunya amb un 21,4% en intenció de vot, un 0,4% més que el febrer, segons el baròmetre del CIS de març. En segona posició quedaria ERC, amb un 16,3% dels sufragis, dos dècimes menys que el mes passat. Els comuns serien la tercera força política, amb un 11,3% dels suports, tres punts menys que al febrer. JxCat també baixaria en estimació de vot, un 0,6%, fins el 8,1%. En la mateixa línia, la CUP, que es deixaria punt i mig, cauria al 3,2% dels suports. Per la seua part, el PP es mantindria en el 4%. El CIS, d’altra banda, també assenyala que els catalans prefereixen de president de la Generalitat Oriol Junqueras o Miquel Iceta abans que Carles Puigdemont o Quim Torra. Així mateix, el 51,2% dels catalans considera que la gestió de Torra al capdavant de la Generalitat és “dolenta” o “molt dolenta” davant del 13,2% que la veu “bona” o “molt bona”.

tracking