SEGRE

El Congrés avala de matinada la pròrroga de l'estat d'alarma sense suport de partits independentistes

El Congrés avala de matinada la pròrroga de l'estat d'alarma sense suport de partits independentistes.

El Congrés avala de matinada la pròrroga de l'estat d'alarma sense suport de partits independentistes.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés ha aprovat de matinada la pròrroga per 15 dies de l’estat d’alarma que va decretar el Govern per fer front al coronavirus, però aquesta vegada ha estat després d’un debat en el qual l’Executiu ha rebut critiques de tota l’oposició i no ha tingut el suport dels partits independentistes. En una sessió plenària amb poc més de quaranta diputats presents i 306 vots telemàtics, l’ampliació de l’estat d’alerta fins l’11 d’abril ha estat donat suport pels dos partits que conformen el Govern de l’oposició, el PSOE i Unidas Podemos, però també pel PP, Vox, Ciutadans, el PNB, Más País, Compromís, UPN, CC-NC, Fòrum Astúries, PRC i Terol Existe.

En canvi, les formacions independentistes d’ERC, JxCat, Bildu i CUP han optat per abstenir-se en considerar que les mesures del Govern són insuficients.

El ple, en el qual també es van debatre cinc decrets llei, va començar a les tres de la tarda però la transcendental votació s’ha produït gairebé a les dos de la matinada de dijous.

Al mateix temps que es revalidava l’estat d’alerta en els termes dissenyats pel Govern espanyol, el Congrés ha rebutjat les propostes presentades per Vox, ERC, Ciutadans, Bildu i JxCat i el BNG per modificar l’abast de les mesures de l’Executiu.

EL GOVERN PROMET INFORMAR CADA SETMANA

L’única proposta que s’ha aprovat porta la firma del PNB i compromet al Govern espanyol, com ja preveu la llei, a remetre setmanalment al Congrés "informació documental estructurada" de les diferents mesures adoptades, valorant l’eficàcia de cada una d’elles per contenir el Covid-19 i mitigar el seu impacte sanitari, econòmic i social.

De fet, en la seua primera intervenció en el debat, Sánchez ja va anunciar que el ministre de sanitat, Salvador Illa, compareixerà setmanalment davant de la Comissió de Sanitat del Congrés que, mentre duri l’alarma, funcionarà com la comissió de seguiment de la crisi que el PP portava dos setmanes reclamant.

tracking