SEGRE

ESCÀNDOL CRIM

Turquia imputa vint saudites per l'assassinat del periodista Khashoggi

Entre els processats figuren dos col·laboradors del príncep hereu Mohamed bin Salman || Les conclusions arriben després de més d’un any d’investigacions

Imatges d’arxiu d’una protesta davant l’ambaixada de l’Aràbia Saudita a Turquia.

Imatges d’arxiu d’una protesta davant l’ambaixada de l’Aràbia Saudita a Turquia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia d’Istanbul ha imputat formalment 20 persones per la seua presumpta relació amb l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi al consolat de l’Aràbia Saudita l’octubre del 2018, entre les quals dos exalts càrrecs de la monarquia wahhabita.

En el text de l’acusació, publicat ahir al web de la delegació de Justícia d’Istanbul, la Fiscalia considera responsables d’“instigar la planificació d’un homicidi premeditat amb tortura salvatge” dos exassessors del príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman. Un d’ells és el general Ahmad Asiri, en el moment del crim vicedirector dels serveis secrets saudites, i l’altre Saud al-Qahtani, que ja va ser investigat per l’assassinat de Khashoggi a l’Aràbia Saudita, però absolt per falta de proves.

A més, la Fiscalia turca acusa d’“homicidi premeditat amb tortura salvatge” 18 ciutadans saudites que suposadament van ser presents al consolat on va tenir lloc el crim.

El Ministeri Públic va assenyalar que ha arribat a aquesta conclusió després de rastrejar empremtes a l’edifici del consolat, comparar imatges de càmeres de vigilància i investigar el trànsit de comunicacions telefòniques, les dades del portàtil de Khashoggi i dos telèfons mòbils seus, a més d’interrogar un total de 54 testimonis.

En l’escrit d’acusació, assenyala que el periodista va ser assassinat “mitjançant asfíxia” i que el seu cos va ser esquarterat per fer-lo desaparèixer, però no ofereix més detalls sobre el tema. Khashoggi, un periodista del diari nord-americà The Washington Post durant molt de temps proper a la monarquia saudita, amb la qual durant els seus últims anys havia manifestat certa dissidència, va ser assassinat el dia 2 d’octubre del 2018 al consolat del seu país a Istanbul, al qual va entrar per recollir documentació que necessitava per casar-se amb la seua promesa turca, Hatice Cengiz.

Segons les filtracions publicades per la premsa turca en el seu moment, un equip de sicaris el va torturar, el va matar per asfíxia amb una bossa de plàstic i tot seguit va esquarterar el cadàver per fer-lo desaparèixer, si bé no s’ha aclarit de quina manera.

tracking