SEGRE

POBLACIÓ

Illa acaba admetent que els tests defectuosos són 650.000 unitats

Assegura que els substituiran i que ja han encarregat cinc milions de proves ràpides més || Els populars exigeixen la compareixença de Montero al Congrés

Un indigent que, malgrat el confinament, continua al carrer, ahir, a València.

Un indigent que, malgrat el confinament, continua al carrer, ahir, a València.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va admetre ahir que la partida de tests ràpids per detectar el coronavirus comprada pel Govern central i que ha resultat ser defectuosa és de 650.000 unitats. D’aquesta forma, supera amb escreix la xifra de 9.000 proves poc fiables de la qual s’havia parlat en un primer moment, i que ja havien estat repartides a la Comunitat de Madrid, i la de 50.000 que es va apuntar després, que correspon amb les unitats que encara no havia distribuït la Moncloa. “Se substituiran les 659.000 proves per altres que donin els estàndards de qualitat”, va assegurar Illa, alhora que va subratllar que la comanda defectuosa “no afectarà” la lluita contra el Covid-19, que ja ha encomanat 64.059 persones i matat 4.858. En aquest sentit, va llançar un “missatge de tranquil·litat” perquè ja han encarregat 5 milions de proves més en altres operacions tancades a la Xina. I és que la remesa defectuosa va ser contractada amb l’empresa Bioesay que, segons va advertir dijous l’ambaixada de Pequín a Espanya, no té llicència mèdica ni forma part dels distribuïdors recomanats per les autoritats xineses. En paral·lel, Illa va anunciar que el Govern central ha incrementat a 578 milions el pressupost per adquirir mascaretes i respiradors.

Amb tot, el Partit Popular va exigir la compareixença al Congrés de la portaveu del Gabinet de coalició i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, perquè doni explicacions sobre aquest assumpte.

Per contra, el president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, que en altres ocasions s’ha estat crític amb la Moncloa, va trencar una llança en el seu favor i va advertir que el mercat sanitari s’ha convertit en un “zoco” i que a qualsevol li hauria pogut passar això.

En la mateixa línia, l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero va afirmar que la compra de tests defectuosos “li passarà a tots els governs”.

“Tenir símptomes d’aquest tipus davant d’esdeveniments traumàtics és completament normal, i la majoria de les persones deixaran d’experimentar-los una vegada conclogui aquesta situació. Tanmateix, hem observat que un alt percentatge de persones es troben en nivells de risc. El més adequat en aquestes situacions és efectuar intervencions primerenques per evitar que aquests símptomes aguts evolucionin cap a problemes psicopatològics posteriors”, va explicar en aquest sentit Alfredo Rodríguez Muñoz, un dels investigadors.

Els efectes del confinament poden durar anys Un equip de psicòlegs de la Universitat Complutense de Madrid va presentar ahir un estudi en el qual adverteix que els problemes psicològics provocats pel confinament de la població podrien prolongar-se durant mesos o anys. Depressió, estrès, insomni i ansietat són els problemes més comuns amb què s’han trobat en el primer estudi sobre l’estat de salut mental dels espanyols durant el confinament.

Un indigent que, malgrat el confinament, continua al carrer, ahir, a València.

Un indigent que, malgrat el confinament, continua al carrer, ahir, a València.EUROPA PRESS

tracking