SEGRE

POBLACIÓ

La Generalitat insisteix a recuperar el control de sanitat i seguretat

Budó creu que “no ha funcionat” la recentralització decretada amb l’estat d’alarma || Torra apressa Sánchez a una “renda de ciutadania” i un pla de reactivació

Comissaria dels Mossos d’Esquadra a Valls, amb dos agents malalts i vint en aïllament.

Comissaria dels Mossos d’Esquadra a Valls, amb dos agents malalts i vint en aïllament.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va exigir ahir al Govern central el retorn de les competències en matèria de sanitat, protecció civil i seguretat que van ser recentralitzades amb el decret d’estat d’alarma. En aquest sentit, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va manifestar que l’estat d’alarma és com “una camisa de força i una gàbia” perquè comporta la “subordinació” de l’administració catalana a la Moncloa. En la mateixa línia, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va assegurar que la compra centralitzada de material sanitari “no ha funcionat”. “Per això demanem el retorn de les competències. No es tracta d’erosionar les administracions, sinó de col·laborar, perquè hem de preservar la salut i els llocs de treball”, va remarcar. I és que ahir mateix, el mateix cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, va admetre en la reunió amb tots els líders autonòmics un cert retard en les comandes de productes sanitaris per combatre el coronavirus.

Per la seua part, el president de la Generalitat, Quim Torra, va reclamar, en aquest mateix encontre, l’aprovació d’una “renda de ciutadania” i d’una moratòria del pagament de les hipoteques. Igualment, va posar èmfasi en la necessitat d’un pla de mesures socioeconòmiques per impulsar la reactivació quan finalitzi la pandèmia. D’altra banda, el vicepresident, Pere Aragonès, va defensar que no és el moment dels “retrets”. “Seria un error que ens tiréssim el coronavirus al cap”, va etzibar.

Coincidint amb la petició de recuperar les competències sanitàries i en matèria de seguretat, la conselleria de Treball va començar el repartiment de 310.000 màscares, 200.000 guants, 32.000 bates i 10.000 ulleres de protecció per a residències. Segons va comunicar el departament que dirigeix Chakir el Homrani, aquest material, que va arribar de Hong Kong dissabte i suposa un cost per a la Generalitat d’1,69 milions d’euros, s’està entregant en primer terme als centres geriàtrics en els quals hi ha persones malaltes per coronavirus.

Per la seua part, la consellera de Salut, Alba Vergés, va negar que les UCI catalanes estiguin al caire del del col·lapse, després que Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, avisés d’una situació complicada en sis comunitats (més informació a la pàgina 11). Vergés va subratllar que Catalunya disposa de més de 1.700 llits per a crítics i que continua augmentant capacitat. La Generalitat va anunciar ahir que la pista d’atletisme de Sabadell acollirà 250 llits i un hotel disposarà de 195 més per donar suport a l’Hospital Parc Taulí de la cocapital vallesana.

tracking