SEGRE

IGUALADA

Uns 350.000 catalans ja haurien superat el coronavirus sense saber-ho

Oriol Mitjà xifra en un 4% els casos registrats a l’estadística oficial || Vergés diu que el sistema sanitari està “absolutament tensat” però no col·lapsat

Bombers de Barcelona en tasques de desinfecció de la residència Barcelona, ahir, a la capital catalana.

Bombers de Barcelona en tasques de desinfecció de la residència Barcelona, ahir, a la capital catalana.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns 350.000 catalans haurien estat infectats pel coronavirus i s’haurien recuperat sense saber-ho. Així ho va manifestar ahir l’epidemiòleg Oriol Mitjà a l’afirmar que només s’han registrat el 4% dels casos reals de coronavirus a Catalunya. “Tindríem uns 350.000 casos acumulats a Catalunya en el dia d’avui. Això també és bo perquè es tracta de gent que està immunitzada i que, per tant, no és susceptible de patir la infecció i actua com a barrera per frenar la transmissió”, va explicar Mitjà en declaracions a Catalunya Ràdio. Així, l’epidemiòleg va afirmar que “la transmissió comença a disminuir a Catalunya”. Tanmateix, va avisar que “no podem abaixar la guàrdia”. Arran d’això, la conselleria de Salut va informar de 2.616 nous positius per Covid-19 a Catalunya, cosa que eleva el total de contagis a 18.773. Dels casos que continuen actius, hi ha 1.652 persones amb una afecció greu. D’altra banda, hi va haver 262 noves morts, amb la qual cosa ja han perdut la vida durant la pandèmia 1.672 persones a Catalunya. Respecte a les altes, ja sumen 4.966. Davant d’aquest escenari, la consellera de Salut, Alba Vergés, va manifestar que el sistema sanitari està “absolutament tensat” i que les properes setmanes seran “molt complicades”. No obstant, no va dir que es trobi al límit, tot i que el 84% de les UCI de Catalunya estan ocupades per pacients amb coronavirus. Vergés va dir, sobre això, que treballen per habilitar nous llits d’hospitalització, espais annexos i llits d’UCI. Per contra, María José Sierra, doctora del Centre de Coordinació d’Emergències i d’Alertes Sanitàries de l’Estat, va afirmar que les UCI catalanes estan “al límit o a punt d’arribar-hi” (més informació a la pàgina 14). En aquesta línia, la cap d’Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, va avisar que preveuen un “col·lapse important” a les UCI de Catalunya la setmana que ve.

igualada

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, va insistir ahir en la necessitat que tots els veïns de la capital de l’Anoia, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí se sotmetin a la prova del coronavirus per “cartografiar la situació” i com a única manera de frenar el brot que va obligar a confinar fa més de dos setmanes les 70.000 persones que viuen en aquests quatre municipis. “És l’única manera de saber on som i com podem parar-ho”, va recalcar Castells. Així mateix, va confiar que el Consell de Ministres d’avui solucioni la situació dels treballadors aïllats a la Conca d’Òdena des del dia 12.

D’altra banda, va explicar que ja tenen pràcticament medicalitzat el recinte esportiu de Les Comes per si l’haguessin d’utilitzar per reforçar l’Hospital d’Igualada. “Ja ho tenim a punt per si de cas, però esperem no haver-lo de fer servir”, va remarcar. Castells també va instar la Generalitat a adoptar un pla de contingència per a les cinc residències d’ancians de l’àrea confinada a fi que hi arribi el material sanitari necessari.

Per altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va explicar que mantenen el confinament a la zona per consell dels experts. “Per ara ens recomanen que es mantingui”, va assegurar. Segons les últimes xifres de la conselleria de Salut, el focus d’Igualada ja ha infectat 586 persones i n’ha matat 67.

Bombers de Barcelona en tasques de desinfecció de la residència Barcelona, ahir, a la capital catalana.

Bombers de Barcelona en tasques de desinfecció de la residència Barcelona, ahir, a la capital catalana.ACN

tracking