SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

El Suprem amenaça d'imputar funcionaris si deixen anar els presos

Assenyala que podrien prevaricar si permeten als líders de l’1-O passar el confinament a casa || L’independentisme exigeix que puguin treballar “sense amenaces”

Els líders independentistes el dia que va començar el judici. Al fons, entre d’altres, la consellera Capella.

Els líders independentistes el dia que va començar el judici. Al fons, entre d’altres, la consellera Capella.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat estudia si els presos als quals s’aplica l’article 100.2 del reglament penitenciari, inclosos els nou líders independentistes condemnats per l’1-O, poden sortir de la presó per passar a casa el confinament decretat pel Govern central per frenar el coronavirus. Així ho va anunciar la consellera de Justícia, la lleidatana Ester Capella, que va indicar que les juntes de tractament dels centres penitenciaris catalans examinen les vies legals per fer-ho perquè, davant d’una situació excepcional, “cal adoptar mesures excepcionals”. Tanmateix, el Tribunal Suprem va emetre una nota en la qual va avisar els funcionaris de les presons catalanes que, si decideixen deixar anar els dirigents sobiranistes, incorreran en un delicte de prevaricació.

Capella va assegurar que “ja estan confinades a casa el 69% de les persones en tercer grau” i va indicar que els requisits per gaudir d’aquesta mesura serien tenir un domicili conegut i presentar un baix risc de reincidència. Amb tot va apuntar que, en el context actual, “hi ha d’haver menys gent” a la presó i que per això han sol·licitat a les juntes de tractament estudiar si és possible que els presos amb el 100.2 poden passar el confinament a les seues llars. Arran d’això, el líder d’Òmnium, Jordi Cuixart, va subratllar que molts presos han sortit dels centres penitenciaris aquests dies i que és inevitable pensar “què passa amb nosaltres”. La rèplica del Suprem a l’anunci de Capella no es va fer esperar i va publicar una nota en la qual va avisar que si els funcionaris de presons deixen sortir els líders independentistes per confinar-se amb les seues famílies podrien incórrer en prevaricació. Així, l’Alt Tribunal va avançar que, si es pren aquesta decisió, requeriran les juntes de tractament perquè “expliquin el fonament de la resolució” i s’identifiqui els funcionaris que hi haguessin donat suport per “exigir-los responsabilitats penals”.

Capella afirma que en moments excepcionals “cal adoptar mesures excepcionals”

Després de la rèplica del Suprem, la portaveu del Govern català, Meritxell Budó, va lamentar que “algú pugui pensar” que una decisió així sigui prevaricació. En la mateixa línia, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va subratllar que “els funcionaris han de poder exercir la seua tasca sense amenaces”.

Per la seua banda, Carles Puigdemont va titllar de “miserables” els magistrats del Suprem. Els comuns i la CUP també es van mostrar a favor de la sortida dels presos dels centres penitenciaris pel coronavirus.

tracking