SEGRE

PROCÉS JUSTÍCIA

ERC i JxCat porten a Brussel·les les amenaces del Suprem a Presons

Eurodiputats de les dos formacions demanen que s’investigui la legalitat de l’advertència || UGT recrimina a l’Alt Tribunal que no confiï en els funcionaris

Toni Comín, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont, al sortir de l’Europarlament al febrer.

Toni Comín, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont, al sortir de l’Europarlament al febrer.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els eurodiputats de JxCat i ERC han portat les “amenaces” del Tribunal Suprem als funcionaris de presons a la Unió Europea, però en dos escrits diferents. Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín han enviat aquest dimecres una carta a la Comissió Europea (CE) sobre l’advertència que el Suprem va fer dimarts als funcionaris de presons sobre que podrien incórrer en un delicte de prevaricació si els presos sobiranistes passen el confinament a casa seua. En la missiva, els eurodiputats de Junts pregunten a la CE si considera que aquest avís del Suprem contravé l’article 2 del Tractat de la UE sobre la “no-discriminació per motius ideològics i amb els principis d’imparcialitat i igualtat davant de la llei”.

D’altra banda, l’eurodiputada d’ERC Diana Riba va reclamar al comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders, i a l’Alta Comissionada per als Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet, que investiguin i actuïn sobre aquesta advertència. Riba afirma que “representa un incompliment de la separació de poders, una amenaça als servidors públics de les juntes de presons i un tracte discriminatori recurrent als presos catalans” i argumenta que la salut dels presos és preocupant pel coronavirus. Així mateix, va assenyalar que la mateixa Bachelet va recomanar als governs aplicar mesures per alliberar els interns vulnerables, “delinqüents de baix risc i persones amb permís per treballar o fer voluntariats fora de la presó”. Per la seua banda, la secció de presons d’UGT Catalunya va demanar una rectificació al Tribunal. En un comunicat, el sindicat critica que posi en dubte la professionalitat dels treballadors de presons, “a més d’amenaçar amb responsabilitats penals” les juntes de tractament i els equips directius de les presons. Així mateix, UGT demana a l’Alt Tribunal que rectifiqui i apel·la al seu president, Carlos Lesmes, perquè “impedeixi difamacions i defensi l’honorabilitat dels professionals penitenciaris catalans”.

ERC també es dirigeix a l’ONU, que ha demanat l’alliberament d’interns “de baix risc” pel virus

El ministeri de l’Interior va obrir la possibilitat que els presos qualificats en tercer grau, i en alguns casos els que tenen flexibilització, com en el cas dels presos per l’1 d’octubre, poguessin confinar-se a les seues cases.

A causa d’aquesta mesura el Govern català va anunciar que les presons catalanes estudiaran aplicar la mesura als presos en segon grau i amb l’article 100.2 del Reglament Penitenciari concedit

tracking