SEGRE

ESNOTICIA

L'Eurogrup no aconsegueix pactar les condicions als avals per la crisi

La divisió nord-sud fa fracassar les negociacions i se citen a una altra reunió avui || Calviño defensa que els eurobons no han d’impedir d’arribar a un acord

Policies alemanys fan guàrdia en un pont sobre el riu Rin a prop de la frontera francogermànica.

Policies alemanys fan guàrdia en un pont sobre el riu Rin a prop de la frontera francogermànica.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Eurogrup va fracassar en l’intent d’acordar un paquet de mesures econòmiques davant la pandèmia, al cap de més de setze hores de negociació, per la impossibilitat de pactar les condicions d’accés a la línia de crèdit que el fons de rescat europeu activarà per respondre a la crisi.

Els ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea reprendran avui la reunió, que va començar dimarts a la tarda, a fi de forjar un acord que reculli mesures de liquiditat a curt termini per respondre a la crisi i perfili un pla de recuperació després de la pandèmia, que alguns volen finançar amb deute conjunt.

A més de causar la mort de milers de persones, el coronavirus arrossegarà la Unió Europea a una profunda recessió i dispararà els nivells de desocupació aquest any. Per aquest motiu, els ministres fa dos setmanes que treballen en un paquet de mesures per gairebé mig bilió d’euros per complementar les accions ja adoptades, amb rapidesa i envergadura inusuals, pels governs i el BCE.

El gran escull per tancar un acord és l’activació d’una línia de crèdit del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE), el fons de rescat europeu, que podria concedir fins a 240.000 milions d’euros als països per fer front a la pandèmia. El bloqueig resideix en les condicions que haurien de complir els països que accedeixin als ajuts i, en particular, en les exigències d’Holanda per imposar requisits específics a cada estat per assegurar que les ajudes no surten gratis, segons diverses fonts europees.

La vicepresidenta tercera del Govern espanyol i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, va assegurar que la defensa de l’emissió d’eurobons no hauria de ser un impediment perquè l’Eurogrup arribi a un acord per donar una resposta coordinada a nivell europeu contra la crisi derivada del coronavirus Covid-19.

Per la seua banda, el Govern italià va insistir en la necessitat que la Unió Europea actuï amb una estratègia compartida per frenar l’impacte econòmic del coronavirus.

Al seu torn, el ministre de Finances de França, Bruno Le Maire, va qualificar com una “vergonya” que l’Eurogrup estigui “jugant amb paraules i adjectius” en les seues negociacions per donar una resposta econòmica coordinada a la crisi.

tracking