SEGRE

PARTITS ELECCIONS

Sanders es retira i serveix en safata a Biden la nominació demòcrata

El veterà senador per Vermont llança la tovallola i deixa òrfena l’ala progressista del partit || Tot i que va vèncer a Califòrnia, tenia 300 delegats menys que el rival

El senador demòcrata Bernie Sanders, ahir, mentre anunciava la retirada de la carrera demòcrata.

El senador demòcrata Bernie Sanders, ahir, mentre anunciava la retirada de la carrera demòcrata.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El senador per Vermont i precandidat demòcrates a les eleccions presidencials nord-americanes del mes de novembre, Bernie Sanders, va anunciar ahir la retirada de la carrera cap a la Casa Blanca. “Per consciència, no puc seguir amb una campanya que no es pot guanyar i que podria interferir en l’important treball que fa falta per part de tots en aquest moment crucial”, va manifestar Sanders, de 78 anys. Tot i així, va subratllar que “pocs negaran que en el transcurs dels últims cinc anys el nostre moviment ha guanyat la lluita ideològica”. El sector més a l’esquerra dels demòcrates ha anat guanyant terreny des de la victòria de Donald Trump i ha posat sobre la taula debats respecte al sistema sanitari, el canvi climàtic i les desigualtats econòmiques. “No fa gaire que es veien aquestes idees radicals, ara es consideren convencionals”, va concloure Sanders, que serveix en safata la nominació a Joe Biden.

Malgrat els bons resultats que va aconseguir la cara visible de l’ala progressista del Partit Demòcrata en els primers compassos de les primàries, les successives retirades d’altres precandidats van concentrar el vot moderat en Joe Biden, vicepresident durant l’administració de Barack Obama. Sanders va rebre un dur revés en les primàries demòcrates de Carolina del Sud, Michigan i Florida. A més, s’ha vist que la població afroamericana està del costat de Biden, encara que el dirigent progressista sí que es va imposar a Califòrnia, Iowa, Nevada i New Hampshire. Amb tot, a mesura que Biden anava guanyant espai, es van dissipar les seues expectatives d’aconseguir el nombre suficient de delegats a la convenció demòcrata per ser designat com a rival de Donald Trump en els comicis del novembre. Fins al moment comptava amb 914 compromissaris, davant els 1.217 de Biden.

Bernie Sanders renuncia al no poder “guanyar” Biden però s’anota la victòria “ideològica”

Després de l’anunci de Sanders, que ja va ser derrotat a les primàries del 2016 per Hillary Clinton, el president nord-americà, Donald Trump, va donar les gràcies a Elisabeth Warren, que es va retirar de la carrera demòcrata perquè en el superdimarts el vot moderat es concentrés en Biden. “Si no fos per ella, Bernie hauria aconseguit pràcticament tots els estats en el superdimarts”, va destacar Trump, que també va convidar els votants de Sanders a afegir-se a la seua causa. “La gent de Bernie hauria de venir al Partit Republicà”, va sentenciar.

tracking