SEGRE

CATALUNYA

Les funeràries eleven a 7.097 les morts a Catalunya, gairebé el doble

La suma de defuncions per coronavirus en hospitals, residències i domicilis dispara les xifres || Al Govern català “no li consta” que hi hagi pactes de la Moncloa

Vergés va visitar ahir un centre per acollir positius de residències.

Vergés va visitar ahir un centre per acollir positius de residències.BLANCA BLAY/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les morts per coronavirus a Catalunya sumaven ahir 7.097 després que el departament de Salut fes un nou recompte en el qual comptabilitza tant les defuncions en centres hospitalaris com els notificats per les funeràries. D’aquesta manera, fins ahir es van comptabilitzar 3.855 defuncions als hospitals catalans, però la xifra real gairebé es dobla al sumar les registrades a les residències per a la tercera edat (1.810), centres sociosanitaris (62), domicilis (465) i “casos no classificables”, segons va informar ahir a la nit la Generalitat. Paral·lelament, fins ahir es van comptabilitzar 39.375 casos de coronavirus al territori així com 55.457 possibles casos més d’infecció del virus. Salut també va detallar que actualment hi ha 1.307 ingressats de gravetat als hospitals i que del nombre total de positius, 5.712 són professionals sanitaris i 5.755 són treballadors de residències d’ancians. Al seu torn, les altes hospitalàries van ascendir fins a les 17.927.

D’altra banda, a la Generalitat no li consta “cap contacte” del Govern espanyol per parlar dels nous Pactes de la Moncloa, segons va explicar ahir la portaveu del Govern, Meritxell Budó.

La portaveu de JxCat el Congrés, Laura Borràs, es reunirà avui amb Sánchez per explorar els anomenats pactes de reconstrucció o nous Pactes de la Moncloa. Borràs va assegurar que participarà amb ànim d’escoltar però, sobretot, per ser escoltada i va avisar que “no serà per blanquejar res”. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, es reunirà demà amb Sánchez. Fonts d’ERC van explicar que Rufián atendrà la cita com una primera “presa de contacte perquè sempre aposten pel diàleg”. Això sí, la formació va avisar que no s’hi sumaran. Al seu torn, la CUP va rebutjar reunir-se amb Sánchez.

D’altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, es va mostrar partidària d’utilitzar la tecnologia per frenar l’expansió del coronavirus però no a qualsevol preu. “Volem controlar l’epidèmia sense necessitat de controlar els ciutadans a través d’un certificat digital.”

El Govern demana “respecte” per als experts de la Generalitat

Budó va reclamar ahir que els assessors dels governs es quedin al marge de qualsevol “crítica partidista”. La consellera va fer aquest comentari després que dimarts el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, assegurés que les mesures que recomanen els experts de la Generalitat es basen en “un coneixement limitat clarament menor” al de l’Executiu central. “Demanem que els experts puguin treballar lliurement i sota mínima pressió, el seu assessorament és important per prendre decisions encertades”, va subratllar.

tracking