SEGRE

ÀSIA POLÍTICA

La incertesa sobre la salut de Kim Jong-un dispara les alarmes

El líder de Corea del Nord no ha donat senyals públics en més de dos setmanes || La seua germana es perfila com a possible recanvi del dictador asiàtic

El dictador coreà, en imatge d’arxiu, ja ha tingut problemes greus de salut malgrat els seus 36 anys.

El dictador coreà, en imatge d’arxiu, ja ha tingut problemes greus de salut malgrat els seus 36 anys.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La incertesa del líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha disparat les alarmes a la zona al complir-se dos setmanes sense cap aparició pública. En aquest context han aparegut versions contradictòries sobre el seu estat de salut. Kim, que es creu que té 36 anys, obès, gran fumador i amb vells problemes de salut, segons diferents fonts, està sent objecte de nombroses notícies i múltiples rumors que fins i tot l’han arribat a donar per mort, amb poca certesa sobre el seu veritable estat de salut. L’última aparició pública del dictador nord-coreà va ser l’11 d’abril, quan va presidir una reunió del buró polític del Partit dels Treballadors, de la qual va donar compte la propaganda nord-coreana l’endemà. La incògnita sobre el seu estat de salut està alimentada per les sospites que hauria pogut ser operat quirúrgicament recentment, amb complicacions posteriors de salut, enmig de la foscor informativa que regeix al país del nord.

L’agència oficial nord-coreana KCNA, que acostuma a cobrir amb molta cura les activitats del líder d’aquest país, està reproduint aquests dies missatges que suposadament ha enviat o rebut de polítics d’altres països. La ràdio estatal també va assenyalar ahir que aquest diumenge Kim havia enviat felicitacions a uns treballadors de la ciutat de Samjiyon, sense més detalls i sense que se sentís la seua veu.

La Xina ha enviat al país un equip de cirurgians, la qual cosa ha multiplicat les especulacions

De Kim no s’ha publicat cap fotografia des de fa mig mes, ja sigui visitant instal·lacions civils o militars, o supervisant assajos balístics o artillers, als quals acostuma a assistir per dirigir les operacions, segons la propaganda oficial.

De fet, va estar absent a la prova més recent, el 14 d’abril, quan Corea del Nord va llançar diversos míssils de creuer antivaixell a aigües del mar del Japó (mar de l’Est per a les dos Corees). També es va absentar el 15 d’abril en una festa nord-coreana, el Dia del Sol, quan se celebra el naixement del fundador del país i avi de l’actual dictador, Kim Il-sung (1912-1994), la qual cosa va continuar alimentant les sospites.

El portal informatiu especialitzat en Corea del Nord 38 North ha difós fotografies de satèl·lit fetes entre el 21 i 23 d’abril que mostren el tren que sol utilitzar Kim estacionat en un campament de la localitat de Wonsan. Per la seua banda, la Xina ha enviat el país a un equip de cirurgians i s’apunta a la germana del dictador, Kim Yo-jong, com a possible successora.

tracking