SEGRE

AGRICULTURA FRUCTICULTURA

La campanya de la cirera arranca amb menys collita primerenca

Gelades i pluges han reduït una mitjana d’un cinquanta per cent les primeres varietats al Baix Segre || Confien en una demanda conforme a la producció

La recol·lecció de cireres ha començat ja en aquesta finca de la Granja d’Escarp.

La recol·lecció de cireres ha començat ja en aquesta finca de la Granja d’Escarp.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els agricultors del Baix Segre ja estan immersos en la campanya de cirera, que ha començat amb un dèficit de producció de les varietats primerenques. Fonamentalment es deu a dos raons: un episodi de gelades, que en general ha reduït els treballs d’aclarida dels arbres, però especialment les intenses pluges que han provocat la ruptura de la pell de molts fruits, el conegut efecte craking, fent que no es pugui comercialitzar. En general, s’estima que la caiguda de l’oferta d’aquestes primeres cireres, les que solen registrar els millors preus atesa la seua precocitat als mercats, pot situar-se en una mitjana del 50%, segons estima Josep Maria Geli, de Fruites Geli de la Granja d’Escarp. Els tres dies de pluges continuades amb més de 20 litres per metre quadrat es van registrar en el pitjor moment per a aquestes varietats primerenques.

El sector espera ara que el mercat respongui amb una demanda conforme a l’oferta i es puguin registrar preus adequats, tenint en compte que parlem d’una fruita amb elevats costos de producció. Els seus costos es xifren en més d’un euro el quilo, segons calcula Geli. Tenint en compte les notícies que apunten a un bon desenvolupament d’aquestes últimes setmanes de la campanya de fruita d’hivern (pomes i peres), els fructicultors confien que el consumidor aposti també per la fruita de temporada, amb les primeres espècies de pinyol conreades a Lleida. La cirera ha de donar pas en les properes setmanes a l’albercoc i, després, a préssecs i nectarines.

Amb tot, Geli repeteix la gran preocupació dels agricultors d’aquesta campanya: els efectes que pot tenir la pandèmia del Covid i la lluita contra el coronavirus en el seu desenvolupament.

En aquest sentit, explica les dificultats que ha tingut per cobrir les necessitats de mà d’obra, al no poder arribar a Lleida personal de Romania, per exemple, ja que no poden fer-ho per terra davant del tancament de fronteres ni aconseguir vols. Tem en especial problemes en puntes de treball.

tracking