SEGRE

ESNOTICIA

La Moncloa fixa tres franges horàries per passejar, com demanava la Generalitat

A partir de demà, encara que només per a municipis de més de 5.000 habitants

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, també va comparèixer ahir a la comissió del seu ram del Congrés.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, també va comparèixer ahir a la comissió del seu ram del Congrés.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central autoritza des de demà als ciutadans sortir de casa per passejar i fer esport en certs moments del dia. Així ho va anunciar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que va subratllar que el pla de desconfinament segueix en la fase 0 i que s’han d’extremar les mesures d’higiene per evitar un rebrot del virus.

El Govern central permetrà a partir de demà sortir de casa a fer esport de manera individual i passejar amb una altra persona amb qui es convisqui una vegada al dia dins de determinades franges horàries. Així ho va anunciar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que va afegir que aquestes activitats estaran autoritzades entre les sis i les deu del matí, i les vuit i les onze de la nit. D’aquesta forma, s’atén finalment la proposta de la Generalitat, que ja va advocar per restringir a certs moments del dia les mesures de desescalada del confinament. A més, Illa també va assenyalar que en els tombs no es podrà recórrer més enllà d’un quilòmetre des del domicili. Tampoc es podrà abandonar el terme del municipi en el qual es resideix per practicar esport.

D’altra banda, va explicar que les sortides amb menors de 14 anys que van començar diumenge passat es mantenen sota les mateixes condicions, encara que restringides a entre les dotze del migdia i les set de la tarda. Igualment, de deu del matí a dotze del migdia i de set a vuit del vespre, podran sortir a passejar les persones dependents que necessiten anar acompanyades de cuidadors i els majors de 70 anys. Aquestes franges horàries, tanmateix, només s’aplicaran als municipis de més de 5.000 habitants. A la resta, que són la gran majoria i a la província de Lleida sumen 216, es podrà passejar i fer esport en qualsevol moment del dia entre les sis del matí i les onze de la nit perquè, segons va afirmar Illa, no hi ha risc d’“aglomeració” (vegeu el desglossament). En tots els municipis, sense excepció, els vianants i esportistes hauran de mantenir la distància de dos metres. A més, Illa va recomanar extremar les mesures d’higiene. Igualment, no es podran fer reunions al carrer ni tenir contacte directe amb altres persones.

Els ciutadans podran passejar i fer esport de sis a deu del matí i de vuit a onze de la nit

D’altra banda, el Govern central també va acordar autoritzar els pagesos no professionals a desplaçar-se a les seues terres per tenir cura dels cultius per a autoconsum, sempre que siguin dins del terme municipal en el qual resideixen o en un altre que sigui adjacent. Tot i així, Illa va emfatitzar que “s’han de dur a terme els mínims desplaçaments possibles”. A més, va afegir que aquestes activitats s’hauran d’efectuar a soles.

Amb tot, el ministre va subratllar que encara està activa la fase 0 del desconfinament i no es va voler pronunciar sobre si Catalunya podrà passar a la fase 1 l’11 de maig. Igualment, va afirmar que és “imprescindible” mantenir el comandament únic i va apostar de nou per desescalar per províncies, va augurar que hi haurà vacuna “en el primer semestre del 2021” i va reconèixer que “no hi haurà un test per a cada ciutadà”.

Totes les capitals de comarca menys Sort i el Pont, amb restricció horària

Totes les capitals de les comarques de Lleida, a excepció de Sort i el Pont de Suert, hauran de complir amb les franges horàries establertes pel Govern central a causa que tenen més de 5.000 veïns censats.

A la del Pallars Sobirà hi ha censades 2.149 persones i a la de l’Alta Ribagorça, 2.220. Tremp, amb 5.844 habitants, i Vielha e Mijaran, amb 5.559, sobrepassen per poc la barrera establerta per Sanitat i hauran de complir les restriccions temporals.

D’altra banda, altres municipis de les comarques del Segrià, l’Urgell, i la Segarra superen el llindar dels cinc mil habitants. És el cas de Bellpuig, amb 5.133; Agramunt, amb 5.371; Alpicat, amb 6.255; Almacelles, amb 6.791; Guissona, amb 7.136; i Alcarràs, amb 9.514. Al contrari, Torrefarrera, amb 4.605 persones censades, es queda per sota del límit.

tracking