SEGRE

CASA REIAL CORRUPCIÓ

Joan Carles I va ingressar a Suïssa 1,7 milions d'un sultà sent encara

Segons la declaració del seu gestor, Arturo Fasana, al fiscal suís || L’operació va tenir lloc l’any 2010, quan encara estava en actiu com a monarca

Imatge d’arxiu del rei Joan Carles en una plaça de toros.

Imatge d’arxiu del rei Joan Carles en una plaça de toros.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei emèrit, Joan Carles I, va rebre 1,7 milions d’euros del sultà de Bahrain, Hamad bin Isa al-Khalifa, segons explica el gestor de l’exmonarca espanyol, l’advocat Arturo Fasana.

Així ho va explicar ahir el diari El País, que ha tingut accés a la declaració de Fasana al fiscal del cantó de Ginebra, Yves Bertossi, l’any 2018. Joan Carles I va entregar al seu gestor aquests 1,7 milions d’euros que havia rebut com a donació del rei de Bahrain perquè els ingressés al compte de l’exmonarca espanyol a la banca Maribaud.

El fiscal investiga un delicte de blanqueig de capitals de Lucum, de la qual el rei Joan Carles és beneficiari

El mateix Fasana va explicar en la seua declaració judicial que el rei emèrit va acudir al seu domicili particular amb una maleta que suposadament contenia els diners. L’operació va tenir lloc a Suïssa l’any 2010, és a dir, quan Joan Carles I encara era rei d’Espanya.

Si bé la investigació de Suïssa és secreta, la Fiscalia helvètica manté col·laboració amb l’Audiència Nacional i la Fiscalia Anticorrupció espanyola.

Aquesta informació s’emmarca dins de la investigació que Bertossa està duent a terme sobre la Fundació Lucum, amb seu fiscal a Panamà i el beneficiari de la qual és l’antic cap de la Casa del Rei, per possible existència d’un delicte de blanqueig de capitals a causa de la donació de 65 milions d’euros (100 milions de dòlars) que va realitzar el rei de l’Aràbia Saudita, Abdullah bin Abdulaziz al-Saud, el mes d’agost de l’any 2008.

Bertossa investiga un presumpte delicte de blanqueig agreujat de capitals per un supòsit pagament de comissions relacionades amb l’adjudicació a empreses espanyoles de la construcció de l’AVE entre les ciutats santes saudites de Medina i La Meca. Tots els investigats neguen haver cobrat dites comissions.

En aquest mateix compte de la fundació, el gestor del rei emèrit hauria ingressat 1,7 milions d’euros el dia 7 d’abril de l’any 2010 després que l’ara rei emèrit acudís al seu domicili particular amb una maleta que suposadament contenia els diners, d’acord amb l’explicació que va donar Fasana al fiscal suís i que publica aquest divendres el diari espanyol.

El fiscal Bertossa manté imputats Corinna Larsen, el gestor Fasana i l’advocat Dante Canónica, que va treballar durant anys al despatx d’aquest últim, per un delicte de “blanqueig agreujat de capitals”.

tracking