SEGRE

ESNOTICIA

Aragonès exigeix transferències de l'Estat aquest any i sense condicions

Pere Aragonès.

Pere Aragonès.GENERALITAT DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va reclamar ahir al president espanyol, Pedro Sánchez, que el “fons especial” de reconstrucció de 16.000 milions d’euros que va anunciar aquest dissabte per a les autonomies no estigui “condicionat” a decisions polítiques de l’Estat (vegeu més informació a la pàgina 16).

El també conseller d’Economia va celebrar “l’oferta de diàleg i cooperació” de la Moncloa, però espera que aquesta vegada sigui “seriosa”.

També es va alegrar que el Govern espanyol apliqui l’obligatorietat de les màscares al transport públic i va recordar que si fos pel Govern de la Generalitat la mesura ja s’aplicaria des de fa setmanes.

Aragonès va dir que “sembla una bona notícia” que l’Estat estigui “disposat” a impulsar el fons especial que va anunciar ahir Sánchez al migdia. Tanmateix, va apuntar que “és important anar al detall” i va posar-hi alguns “requisits”.

Així, va considerar que el fons ha de ser no reemborsable –Sánchez ja va assenyalar que seria així–; de caràcter “immediat” perquè els 16.000 milions “ja són imprescindibles per a aquest any”; amb un repartiment d’acord amb l’impacte del coronavirus al territori i les seues necessitat de futur; i que no estigui “condicionat” a gastar-se d’acord amb les decisions polítiques de l’Estat, sinó que es pugui decidir “des de Catalunya”.

Per la seua part, el conseller d’Interior, Miquel Buch, es va mostrar convençut que la proposta del Govern espanyol de desconfinament per províncies “caurà pel seu propi pes”, ja que és una divisió territorial “de fa dos segles” però no de la Catalunya actual. En aquest sentit, va explicar que Catalunya s’ha dividit territorialment i preparat en funció d’àrees d’emergències, sanitàries i de seguretat que no es corresponen amb una comarca o província. “Si fem una línia provincial, generarà moltes incoherències”, va indicar.

tracking